2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Felvételi eredmények orvos- és egészségtudományi területeken

A felsőoktatásba jelentkezők mintegy háromnegyedét felvették valamilyen képzésre – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Idén 101 881-en jelentkeztek a magyar felsőoktatásba, mintegy 11,1 százalékkal többen, mint tavaly. Közülük 75 748-an nyertek felvételt, 81 százalékuk államilag finanszírozott, 19 százalékuk pedig önköltséges képzésre – ismertette az adatokat Schanda Tamás. Hozzátette: a legtöbb jelentkezőt idén is az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre vették fel, amelyet e tekintetben a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem követ. A legmagasabb pontszámot, 472-őt, idén a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzésére és az Eötvös Loránd Tudományegyetem osztatlan jogászképzésére kellett elérni.

A Semmelweis Egyetem (SE)2021/2022-es tanévére 2269 hallgatót vettek fel, közülük 150-en önköltséges formában tanulnak majd.

Az orvos- és egészségtudományi területen idén is az SE-re nyújtották be felvételi kérelmüket az első helyen a legtöbben, és az SE képzéseire kellettek a legmagasabb pontszámok. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az SE-n a legmagasabbak a pontszámok, képzési területtől függően akár 20-25 ponttal is több pont kellett a bejutáshoz, mint más intézményekben. A tavalyihoz képest az egyetem több képzésén is emelkedett a hallgatói létszám, a felvettek száma alapján minden kar ki tudta használni az ilyen irányú kapacitásait. Az egyetem népszerű szakjaira sokszoros a túljelentkezés, ami biztosítja, hogy a jelentkezők közül az egyetem a legkiválóbbakat tudja felvenni.

Az általános orvostudományi karra idén 403 hallgatót vettek fel, a bejutáshoz idén több mint 10 ponttal többre, 437-re volt szükség, mint tavaly. Ez a képzési területen a legmagasabb az országban, átlagosan 25 ponttal kell több ide, mint az ország más orvosképzésére.

Az egészségügyi közszolgálati kar egy alapképzéssel és három mesterképzéssel vett részt a mostani felvételi eljárásban. A tavalyi 95 után idén jelentősen emelkedett a felvettek száma: 167-en jutottak be a képzésekre. Az emelkedés annak köszönhető, hogy az egészségügyi menedzser mesterképzési szak az eddigi levelező mellett már nappali munkarendben is elindul, és most először hirdettek felvételt az interdiszciplináris családtudomány mesterképzési szakra. Az egészségügyi szervező alapképzésre idén 15-tel több hallgatót tudtak felvenni.

Az egészségtudományi karra 1335 jelentkezőt vettek fel, ez 108-cal több a tavalyinál. Idén 179 hallgató mesterképzésre jutott be. Az egyetem szerint míg országos szinten csökkent az egészségtudományi képzésekre jelentkezők száma, a karnál a mindenkori legtöbb elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptembertől. A legmagasabb pontszám, 434 pont idén is a gyógytornász képzésre kellett, míg a második legmagasabb a dietetika képzésre (405 pont).

A fogorvostudományi karra idén a korábbiakban megszokottnál jóval többen nyertek felvételt: 111 állami ösztöndíjas és 5 önköltséges hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől. Idén a koronavírus-járvány miatt az érettségik szokásostól eltérő lebonyolítása okán a felvételi pontszám a korábbi évekénél kissé alacsonyabb, de a tavalyival megegyezik, 426 pont. Továbbra is az SE fogorvostudományi karára kellett a legmagasabb pontszám, így a kar megőrizte vezető helyét a hasonló képzések között.

A gyógyszerésztudományi kar szinte a teljes képzési keretszámát fel tudta tölteni az idei felvételi eljárásban: 166-ot vettek fel a lehetséges 170-ből, közülük 23-at önköltséges képzésre. Bár az idei felvételin elmaradtak a szóbelik, a ponthatár az egyetem államilag támogatott gyógyszerész alapképzésére idén is 380 pont volt.

A Pető András karra való bejutásra idén a tavalyinál is több, 317 pontra volt szükség, ezt 82 hallgató érte el.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az idei általános felvételi eljárásban 6051 hallgatót vett fel, 147-tel többet a tavalyinál. A 2021-es központi felvételi eljárás során hat kar tudta növelni elsős hallgatóinak számát, köztük az egészségtudományi és szociális képzési kar.

Csaknem 5500 hallgatót vett fel a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az idei általános felvételi eljárásban, a felvettek száma 583-mal, 12 százalékkal haladja meg a tavalyi létszámot

Több mint 3400 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben, ami 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Az intézmény mind a kilenc karán számottevő a bővülés. Az egészség- és sporttudományi karon a rekreáció és életmód szak bizonyult a legnépszerűbbnek a felvételizők között, de sikeresen indul el az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak is védőnő szakirányon. Baranyi Péter, az egyetem rektora szerint a leendő elsőévesek számának növekedése azt mutatja, hogy a felsőoktatási intézményben magas az infrastrukturális, kutatási és oktatási színvonal, amelyek fejlesztése újabb lendületet kapott a modellváltással.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink