2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Felmondással fenyegetnek a cseh orvosok

Már több mint 4000 csehországi orvos írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kötelezik magukat arra, hogy az év végén felmondják munkavállalási szerződéseiket kórházaikban, ha nem emelik béreiket.

A "Köszönjük, távozunk" elnevezésű nyilatkozatban megfogalmazottak szerint az orvosok azt akarják, hogy az orvosok átlagfizetése a mindenkori országos átlagbér jelenlegi másfélszereséről a háromszorosára emelkedjen.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap szerint ez azt jelenti, hogy egy kezdő orvos átlagfizetése a mai 18 ezer koronáról mintegy 35 ezer koronára emelkedne (1 korona = 11,11 forint). A legtapasztaltabb orvosok a mai 38 ezer helyett pedig a jövőben 71 ezer koronát keresnének havonta. A Cseh Orvosi Kamara (CLK) közölte: a probléma megoldásához elég lenne, ha az egészségbiztosítók a mainál mintegy hárommilliárd koronával több pénzt juttatnának az egészségügyi rendszerbe a kórházak számára.

Magyar Orvosi Kamara októberben nyílt levélben fordult a hazai döntéshozókhoz, és úgy fogalmazott: "orvosaink megtartása és paraszolvencia mentes tisztességes jövedelemhez juttatása érdekében a kezdő szakorvos óradíja nem lehet kevesebb, mint bruttó 5.000,-Ft." A Magyar Rezidens Szövetség is fizetésemelésért lobbizik, havi kétszázezer forintot tartanának elfogadhatónak.

A tízmillió lakosú Csehországban jelenleg mintegy 48 ezer orvos dolgozik; ebből mintegy 16 ezren a kórházakban. Leos Heger, az orvosi kamara hétvégi kongresszusán kijelentette: ha valósággá válna a legrosszabb forgatókönyv, s az orvosok fele felmondana a kórházakban, akkor ő is kénytelen lenne távozni miniszteri bársonyszékéből.

"Ha mintegy 6-7 ezer orvos felmond a kórházakban, nekem valószínűleg le kell mondanom, s valaki másnak kell jönnie a helyemre. Nekem, hogy megőrizem becsületem, el kellene vonulnom valamilyen félreeső helyre, és képletesen főbe kellene lőnöm magam" - fogalmazott a CLK legutóbbi kongresszusán Heger, aki az egészségügyben is tervezett megszorító intézkedések ellenére élvezi az orvostársadalom többségének bizalmát.

"A megszorító intézkedésekkel határozottan nem értünk egyet, de sok mindenben egyetértünk a miniszter terveivel" - jelentette ki Milan Kubek, az orvosi kamara elnöke.

Heger ugyanis megígérte az orvosoknak, hogy 2012-től lehetővé teszi a kétszintű - standard és emelt szintű - egészségügyi biztosítást, ami az orvosok régi követelése. Ugyancsak biztosította az orvosokat arról, hogy az egészségügyi ellátásban folyamatosan emelkedni fog a páciensek önrészesedése, s számos szolgáltatás pénzért lesz megvásárolható.

A cseh orvosok jelentős része a külföldi munkavállalást fontolgatja.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink