hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

„A mi kivándorlásunk az önök halála”

A cseh orvosok ötöde el akar menni

Tömeges kivándorlással fenyegetnek a cseh orvosok a prágai kormány tervezett megszorításai miatt - írja a Hírtv honlapja.

„A mi kivándorlásunk az önök halála” - olvasható a cseh orvosok kampánybuszán. Az orvosok ötöde azt ígéri, hogy ha a cseh kormány az év végéig nem emeli meg az orvosok fizetését, és nem változtat a munkakörülményeken, elhagyják az országot, és külföldön vállal munkát.

Csehországban az orvosok átlagos bére 252 ezer forintnak megfelelő korona. Egy frissen végzett orvos havi 182 ezer forintnyi összeget vihet haza. A jobbközép kabinet 10 százalékkal csökkentené a közszférában dolgozók fizetését, ráadásul 5-7 százalékkal megkurtítanák az egészségügyre fordított kiadásokat is a jövő évi költségvetésben. A cseh orvosok az év végéig adtak határidőt az elképzelések megváltoztatására és a béremelésre.

Szakemberhiánnyal küzdenek, mégsem aggódnak

A gyógyintézetekben a belgyógyászati és sebészeti osztályokon szakemberhiánnyal küzdenek. Sok helyen nincs altatóorvos és a sürgősségi osztályok is kiürültek. Az egyik kórházigazgató azonban nem aggódik, szerinte a külföldön szerencsét próbálók később úgyis hazatérnek

- Számtalanszor előfordult, hogy elhagyták a kórházat az orvosok. Németországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban vagy Japánban találtak lehetőséget, majd visszatértek - jelentette ki Miloslav Ludvik kórházigazgató.

A prágai egészségügyi minisztérium: nem katasztrófa

- Kellemetlen lenne, de nem katasztrófa. Lehet, hogy a nem sürgős esetek ellátásara többet kell majd várni. Nem hinnénk, hogy ez a 3500 orvos tényleg elmegy - mondta az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A Cseh Orvoskamara szerint évente 250 orvos távozik külföldre, többségük 30-40 éves, de sokan már az egyetem elvégzése után elhagyják az országot.

Az orvoselvándorlás mára világjelenség, a tendenciával nemrégiben a Süddeutsche Zeitung is foglalkozott

(forrás: Hír TV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés