2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Orvoshiány és vészforgatókönyv Csehországban

Eddig már csaknem ötezer cseh kórházi orvos csatlakozott a „Köszönjük, elég volt, távozunk!” elnevezésű tiltakozó akcióhoz írja a Népszabadság.

Azt tervezik, hogy ha belátható időn belül nem emelik lényegesen a béreiket, akkor december végén tömegesen felmondanak, s jövő tavasztól Németországban és Ausztriában vállalnak munkát.

"Azt követeljük, hogy a kezdő orvosok legalább a hazai átlagbér másfélszeresét, tehát 35 ezer koronát (hozzávetőleg 350 ezer forint), a szakorvosok pedig a háromszorosát kapják, vagyis 72 ezret, de túlórák és más juttatások nélkül. Jelenleg azonban a pályakezdők öszszesen alig 17 ezret, idősebb kollégáik pedig legfeljebb 50 ezret visznek haza havonta, ami nagyon kevés – közölte Martin Engel, a tiltakozó akciót meghirdető orvosi szakszervezeti klub (LOK) elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara októberben nyílt levélben fordult a hazai döntéshozókhoz, és úgy fogalmazott: "orvosaink megtartása és paraszolvencia mentes tisztességes jövedelemhez juttatása érdekében a kezdő szakorvos óradíja nem lehet kevesebb, mint bruttó 5.000,-Ft."

A Népszabadság példaként a píseki kórház egy huszonnyolc éves sebészének az elmúlt hónapi szolgálatait említi. – Két hétvégén, egyszer szombaton, második alkalommal pedig vasárnap ügyeltem, a sok baleset miatt alig aludtam egy-egy órát, majd másnap az osztályon folytattam, s huszonhárom órányi munka után tértem haza. Kollégáim is ennyit húznak le rendszeresen, ami bizony kizsákmányolás és nagy kockázat, mert enynyi ideig nem lehet összpontosítani, teljes értékű munkát végezni. Az újságnak nyilatkozó, angolul és németül jól beszélő fiatalembernek egy az otthonához, Dél-Csehországhoz közeli bajor kórház ajánlott pozíciót, kezdésnek 3700, kevés gyakorlat után 4500 eurós fizetéssel. A jelenlegi bére, a túlórapénzekkel együtt sem haladja meg a harmincezer koronát, így nem sokat gondolkozott - most a szaknyelvet tanulja...

Mi a helyzet itthon?

A magyar orvosoknál épp a nyelvtudás okozza a gondot. A lap beszámolója szerint az uniós csatlakozás óta az itthoni szakemberek mintegy nyolc százaléka kért a külföldi munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat a magyar hatóságoktól. Idén januártól júniusig majdnem 500 orvos döntött így. Ám, hogy közülük ténylegesen mennyien vállaltak munkát a határokon túl, arról nincs pontos adat, mert nincs hiteles orvosnyilvántartás. Egy külföldi munkákat közvetítő cég szerint az angol kórházak komoly nyelvtudást követelnek, ami sok magyar orvosnál eleve hiányzik. Annak sincs azonban biztos helye, aki jól beszél, mivel az álláshirdetők leginkább 40–50 év körüli gyógyítókat várnak Nagy-Britanniába.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink