hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Politikai döntésektől tartanak a vezetők

Kár lenne tagadni, hogy az Állami Egészségügyi Központ első számú emberének rapid felmentése ne ejtette volna gondolkodóba a fővárosi kórházak vezetőit, akik – nevük elhallgatását kérve – hasonló döntéstől tartanak az önkormányzati választások után. Akad persze, aki úgy véli, Szilvásy István esete azért más, mert az ÁEK tulajdonosából – Honvédelmi Minisztérium – adódóan az övé részben politikai tisztség volt.

A budapesti kórházak vezetőinek kinevezése a korábbi gyakorlattal ellentétben, egy ideje már határozatlan időre szól. Mindössze ketten voltak kivételek ez alól, a Péterfy Sándor utcai Kórház, illetve a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatói, az ő megbízásuk ugyanis még öt éves mandátumról íródott. A Péterfy főigazgatója, Budaházy Emil lapunk kérdésére megerősítette a nyugdíjba vonulási szándékáról szóló híreket, míg a Heim Pál Gyermekkórház korábbi főigazgatójának, Harmat Györgynek épp a napokban szavazott továbbra is bizalmat a fővárosi önkormányzat közgyűlése.

A budapesti városházán az elmúlt években egyre inkább politikai, mintsem szakmai csaták zajlottak egy-egy főigazgató kinevezése kapcsán. Legutóbb a Bajcsy-Zsilinszky illetve a Nyírő Gyula Kórház főigazgatói székének betöltése fulladt nem egyszer botrányba a szocialista-szabaddemokrata koalíció megosztottsága miatt. A Bajcsy élére pályázó Kálmán Sándor esetében a vezetői gyakorlatot hiányolták, Vadnai Marianna ellen azonban több érv is szólt. A Nyírő Gyula Kórház megbízott főigazgatójának – aki az ÁNTSZ élére kinevezett Falus Ferencet követte a vezetői székben – egyrészt életkorát kifogásolták, mivel már betöltötte a 62. életévét, illetve menedzseri képzettségének hiányát. Utólag ez utóbbi alól ugyan felmentést kapott – bár a pályázati kiírásban feltételként szerepelt! – az épp kinevezése előtt kirobbant őssejt-ügy azonban nem segített elnyerni ellenlábasainak bizalmát. Mint arról korábban a MedicalOnline is hírt adott, a Nyírő Gyula Kórházban területet bérlő Róbert Károly körúti Egészségügyi Szolgáltató Kft több tagját letartóztatta a rendőrség betegek tiltott őssejt kezelésével gyanúsítva. Az esetben érintettként szerepelt a kórház orvosigazgatója is, Vadnai azonban semmiről sem tudott – legalábbis ezt állította az önkormányzat egészségügyi bizottságának azon az ülésén, ahol számot kellett volna adnia arról, mi történik az irányítása alatt álló intézmény területén. Vadnai Marianna nevét egyébként már 2001-ben megismerte a nagyközönség. Ő volt ugyanis annak a belgyógyászati osztálynak vezetője, ahol a hírhedt „Fekete Angyal” néhány haldokló beteget „átsegített” a túlvilágra.

A főváros nagy kórházait azonban elkerülték a hasonló botrányok, élükön több éve kinevezett, elismert szakemberek állnak. Ez alól talán csak a Molnár Lajos-féle reform során túlsúlyossá hizlalt Szent János Kórház kivétel, ahol meglehetősen nemtelen, sok felvonásos harc zajlott a korábbi főigazgató, Kázmér Tibor kiszorítására. Utóda a nyíregyházi kórház éléről, állítólag Fideszes nyomásra egyik napról a másikra távozott Pintérné dr. Gönczi Ágnes lett. Így nem tudni, vajon az ősszel megújuló Fővárosi Önkormányzat élére kerülő, az egészségpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes „helyén” hagyja-e a Fidesznél egyszer már rossz pontot szerzett igazgatót.

A fővárosi intézmények vezetőinek döntő többsége elérte a nyugdíjkorhatárt, vagy csak néhány hónap választja el ettől. Esetleges felmentésükhöz tehát akár indokot sem igen kell keresni. Az általunk megkérdezettek – emlékezve a Fidesz 1998-as intézkedéseire, s a nap mint nap leváltásokról szóló friss hírekre – számolnak is ilyesfajta forgatókönyvvel. Bár többen elmondták, úgy tervezik – tervezték? -, hogy még két-három évig folytatnák. Bár az egészségügyben egy bizonyos szint fölött mindenki mindenkit ismer, a fővárosi kórházigazgatók más generációt képviselnek, mint a szakágazat tényleges új irányítói. Ez – sajátos módon – abból is látszik, hogy többségük menedzseri ismereteinek elméleti megalapozását nem a napokban kinevezett szakállamtitkár, Szócska Miklós nevével fémjelzett menedzserképzőben, hanem valamivel korábban, a közgazdasági egyetemen szerezték. S valljuk be, Szócska Miklós helyzetéből adódóan „képben van”, nem csupán a politikai elkötelezettség alapján dönt majd kollégáival egy-egy pozíció betöltéséről: pontosan tudják, hogy a menedzserképzőt végzettek közül ki, milyen készségekkel, képességekkel rendelkezik. Ez pedig nem hátrány.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink