2024. április. 24., szerda - György.

Fehérvári kórház: nem férnek el a holttestek az intézményben

A székesfehérvári kórház főigazgatója úgy döntött, hogy konkrétumokat árul el a járványhelyzetről. Sajtótájékoztatójáról az fmc.hu tudósított.

Bucsi László főigazgató a minisztérium kérése ellenére konkrétumokkal szolgált a Fejér megyei koronavírus-helyzetről, mert úgy látja, hogy az "emberek nagy része még mindig nem tudja, hogy mi van". Ezek szerint múlt hét óta már Fejér a legfertőzöttebb megye a Dunántúlon, az országban pedig csak Borsod-Abaúj-Zemplénben rosszabb a helyzet.

A fehérvári kórházban 125 intenzív ágyat jelöltek ki a koronavírusos betegek ellátására. Két és fél héttel ezelőtt majdnem ez is kevésnek bizonyult, mert már csak kettő maradt szabadon. Hozzátette: most úgy tűnik, hogy elég lehet ez a kapacitás, mivel csökkenni kezdett a betegek száma. 

A kórház korábban két hűtőkonténert bérelt, mert már nem fértek el a holttestek az intézményben. Annyian haltak meg azonban, hogy két héttel ezelőtt ezek is megteltek. A belügyminiszter azt kérte az egyházaktól, hogy szombaton és vasárnap is legyenek temetések.

"Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak" – folytatta Bucsi László.

A főigazgató hozzátette: Fehérváron a lélegezetőgépre kapcsolt betegek 84 százaléka meghal, de vannak olyan intézmények is az országban, ahol ez az arány a 90-95 százalékot is eléri. A kórház vezetője szerint láthatóan egyre súlyosabbak a járvány hullámai, úgy fogalmazott, hogy "a negyedik elviszi a fél országot", ha lesz. Hangsúlyozta: a helyzet egyetlen megoldása az oltás.

Csak január óta 1 milliárd forintba kerültek a fehérvári kórháznak az intenzív osztályon ápolt covid-betegek. Ez az osztály békeidőben, világjárvány nélkül nagyjából 400 millió forintot emészt fel évente. Bucsi László a felszólalás végén megköszönte az önkormányzat anyagi támogatását.

A főigazgató beszámolója itt nézhető meg:

(forrás: fmc.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés