A fehérjefogyasztás és a csípőtörés kockázata
Brit kutatók szerint a fehérjebevitel napi 25 grammal történő növelése nőkben akár 14 százalékkal is csökkenti a csípőtáji törések kockázatát, és a rendszeres tea-vagy kávéfogyasztás is jótékonyan hathat, írja az OTSZonline.
A Clinical Nutrition -ben megjelent új tanulmányhoz a Leedsi Egyetem kutatói a táplálkozás és a csípőtörések közötti összefüggések, valamint a kapcsolódó kockázatok feltárását tűzték ki célul.
James Webster és munkatársai rámutattak, hogy "az étrend módosításával lehetőség van a kockázat csökkentésére", ezért vizsgálták az élelmiszer- és tápanyagbevitel és a csípőtörés kockázata közötti összefüggéseket, valamint a testtömeg-index (BMI) módosításának lehetséges hatásait.
Megfigyeléses vizsgálatukhoz a kutatók a UK Women's Cohort Study adatait használták fel. Összesen 35.372 középkorú – a toborzáskor 35-69 éves – nőt kapott értesítést kérdeztek meg diétéjáról és életmódjáról az Egyesült Királyságban 1995 és 1998 között. A nők diétájával, életmódjával kapcsolatos adatokat, valamint antropometriai és társadalmi-gazdasági jellemzőjüket a toborzáskor végzett felmérés során gyűjtötték, és egy validált, és a bevonási csomag egy 217 tételből álló étkezési gyakorisági tartalmazó kérdőívet is tartalmazott.
Az alcsoport-elemzésekben a BMI módosította a csípőtáji törés kockázata és a táplálékkal felvett fehérje, kalcium, tejtermék, tej és tea közötti lineáris összefüggést. Ezek az élelmiszerek és tápanyagok csak a normálisnál alacsonyabb súlyú résztvevők csípőtáji törésének kockázatát csökkentik, az egészséges testsúlyú vagy túlsúlyos résztvevőkét nem. A csípőtáji törés kockázata az normálisnál alacsonyabb testsúlyú résztvevőknél minden elfogyasztott napi 25 g fehérje után 45%-kal csökkent.
A szerzők szerint a korrigált modellekben "nincs egyértelmű bizonyíték" a csípőtáji törés kockázata és az étrendi kalcium (300 mg/nap), D-vitamin (per mg/nap) vagy bármely más táplálék felvétele között. A zavaró tényezők kiküszöbölése után azt találték, hogy a másodlagos élelmiszerek és tápanyagok közül a zsírbevitel napi 10 g-os növelése a csípőtáji törés magasabb kockázatával jár (1,04 (1,00, 1,08)).
A fehérjebevitel "bármilyen formája" - hús, tejtermék vagy tojás; a növényi alapú étrendet követőknél bab, diófélék vagy hüvelyesek – azonos hatású (3-4 tojás körülbelül 25 g fehérjét biztosít, akárcsak egy steak vagy egy darab lazac, 100 g tofu körülbelül 17 g fehérjét).
Megfigyeléses vizsgálatként a kutatók kifejtették, hogy összefüggéseket tudtak azonosítani az étrend és az egészség tényezői között, de "nem tudták megkülönböztetni a közvetlen okot és okozatot".
A normálisnál kisebb testsúlyú nőknél tapasztalt nagyobb mértékű előnyök magyarázatául arra gondoltak, hogy esetükben nagyobb valószínűséggel csökken a csontok ásványianyag-sűrűsége és izomtömege, és a több élelmiszer és tápanyag, különösen a fehérje a csontszerkezet helyreállítását és a csontok és izmok egészségét. A tea és a kávé polifenol és fitoösztrogén tartalma pedig szintén hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez.