hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Fáradtak, ingerlékenyek és kedvetlenek a kamaszok

Egy nemzetközi, kérdőíves kutatássorozat négyévente, majdnem 50 országban vizsgálja az iskolások egészséget befolyásoló szokásait, írja a 444.hu.

A legutóbbi, 2018-as adatfelvételt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végezték, nagyjából hatezer ötödikes, hetedikes, kilencedikes és tizenegyedikes diákot vontak be, fele-fele arányban fiúkat és lányokat. A minap bemutott eredményekből kiderült, hogy 2014-hez képest kevesebb iskolás eszik mindennap gyümölcsöt és zöldséget, és 48 helyett már csak 42 százalékuk szokott minden tanítási napon rendesen reggelizni. Abban nincs változás, hogy még mindig a lányok esznek egészségesebb dolgokat, de ahogy nőnek a gyerekek, úgy mindkét nemnél romlik a táplálkozás minősége. 

Továbbra is nagyjából annyian mozognak naponta legalább 60 percet, mint négy éve, ami azért lehetséges, mert tovább javultak a lányok adatai, miközben a fiúk váratlanul, erőteljesen visszaestek. Az viszont jó hír, hogy a kamaszok manapság nem esznek annyi édességet, mint korábban. Négy év alatt jelentősen, hat százalékkal nőtt a túlsúlyosak aránya, pontosabban azoké, akik annak tartják magukat.

A kutatásban a tizenévesek mentális egészségét és szubjektív jóllétét is mérik, magyarul azt, hogyan érzik magukat a bőrükben. Úgy tűnik, ahogy közelednek az iskola befejezése felé, egyre rosszabbul, de nem is kell a középiskolásokig mennünk, már az ötödikesek harmada panaszkodik arra, hogy hetente többször fáradtnak érzi magát. Várnai Dóra, a kutatócsoport tagja szerint ez magas számnak számít, és a saját, általános iskolában végzett munkája során is hasonlókat tapasztalt. „Amikor megkérdezem, hogy vannak, mindig azt mondják, fáradtak. Ennek élettani okai is vannak, de fakadhat az aránytalan iskolai terhelésből, a kevés szabadidőből, a kedvezőtlen alvási szokásokból és a mozgáshiányból is.”

A tizenegyedikes lányok fele azt mondta, hetente többször szokott ideges lenni, a középiskolás lányok nagyjából harmadának pedig hetente többször fáj a feje. A gyerekek 24 százaléka azt mondta, eszébe jutott már az öngyilkosság, írja a lap.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink