hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Falus Ferenc megértő

Falus Ferenc az ATV-nek adott interjújában igen megértően nyilatkozott elbocsátásáról, mondván, hogy egy új miniszternek lehetőséget kell kapnia arra, hogy olyan személyekkel dolgozzon együtt, akikben megbízik. Úgy gondolja, hogy az ÁNTSZ működésében valóban voltak hibák, bár nem feltétlenül éppen vele, de a hibákért mégis neki kell vállalnia a politikai felelősséget. 

A problémák jelentős része szerinte külső korlátozásokból fakadt. Ilyen volt például a státuszok zárolása, ami nagyon megnehezítette munkájukat. Utódjának könnyebb dolga lesz: most már fel lehet venni új munkatársakat, s mivel mindenféle vizsgát eltöröltek, ami eddig a felvételhez szükséges volt, nyilván bőven lesznek majd jelentkezők.

A volt tisztifőorvost indoklás nélküli elbocsátása nem érte váratlanul: néhány nappal előtte már megtiltották, hogy részt vegyen egy Európai Uniós konferencián, ahol elnökségi tagként képviselte volna a magyar tisztiorvoslást, s helyette más ment ki. Ez a jelzés aligha volt félreérthető, és ő maga kérte ezután, hogy mielőbb döntsenek sorsa felől.

Mivel a sajtóban többször felmerült, hogy a H1N1 járvány kezelése miatt kellett Falusnak távoznia, Kálmán Olga műsorvezető megkérdezte a volt tisztifőorvost, hogy hogyan látja most ezt a kérdéskört. Falus Ferenc elmondta, hogy minden tekintetben megfelelőnek tartja az ÁNTSZ-nek az influenzával kapcsolatos működését, és hogy az európai szakértők is sikertörténetként értékelik. Ennek oka, hogy Magyarországon nagyon nagy volt az átoltottsági arány, az oltóanyag hatásos volt – míg a 40 százalékos védelmet nyújtó vakcinát már világszerte megfelelőnek találják, a magyarországi oltóanyag mintegy 80 százalékos védelmet nyújtott – , és emellett az oltóanyag a háziorvosoknál és az üzemorvosoknál mindvégig hozzáférhető volt. A patikákban átmenetileg jelentkező fennakadásoknak ezért nem volt jelentősége – a legtöbb európai országban egyáltalán nem is árulták gyógyszertárakban az oltóanyagot.

Falus Ferenc – akinek bűne feltehetően az, hogy 2007-ben Molnár Lajos SZDSZ-es tárcavezető nevezte ki – azt tervezi, hogy nyugdíjba megy, de szeptembertől tovább szándékozik dolgozni, és bízik abban, hogy talál megfelelő munkát.

Az interjúban – nagyon elegánsan – egy szóval sem említette, amit a Heti Válasz cikkéből tudhattunk meg, azt ugyanis, hogy kormánytisztviselőkről szóló törvény hatályba lépése után elsőként őt menesztették, és az új jogszabály szerint Falus Ferencnek kéthavi felmentési idő jár, míg ha egy nappal korábban küldik el, akkor nyolchavi illette volna meg. Így bruttó 16 millió forint helyett csak 9,7 milliót kap (Falus Ferencet a kéthavi felmentési idő mellett három hónap illeti meg hosszú szolgálati idejéért, és négy hónap jár neki, mert védett korban van, vagyis öt éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt). De az is lehet, hogy még sokkal kevesebbel kell beérnie: a parlament előtt lévő adócsomag szerint a kifizetések kétmillió forint feletti részére 98 százalékos adót vezetnének be. A törvénytervezetnek jelenleg az általános vitája folyik, ám a szöveg szerint erre az évre visszamenőlegesen is vonatkozna. Ha – alkotmányellenessége ellenére, egy alkotmánymódosítás segítségével – hatályba lépne ez a törvény, akkor a Falus Ferencnek járó bruttó 9,7 millió forintból 7,6 millió esne a hatálya alá, és csak valamivel kevesebb, mint nettó 150 ezer forint maradna belőle.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Heti Válasz Online, ATV)
hirdetés

Könyveink