hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Ezentúl az angol betegek jönnek a magyar orvosokhoz

A Duna Medical Center tulajdonosai nem tudnak arról, hogy a kormány megvásárolná-e most épülő kórházukat, ahol a jövőben angol betegeket is fogadnak majd a magyar orvosok.

Az egészségügyi szakmát megjelenése óta izgalomban tartó Duna Medical Center (DMC) rohamtempóban építi 150 ágyasra tervezett, 6 műtővel, s 12 intenzív ággyal rendelkező kórházát, ahol többek között angol betegeket is ellátnak majd. Nagy-Britanniából egy angol ellátásszervező cég, az Operations Abroad Worldwide közvetítésével érkeznek majd Budapestre a gyógyulni vágyók. A cég igazgatója, Ruth H. Taylor lapunk kérdésére elmondta, a mindenkire kiterjedő, állami egészségügyi rendszer nehezen bír a betegforgalommal, hihetetlen hosszúra nyúltak az angliai várólisták.  S mivel a jogszabályok lehetővé teszik, az állampolgárok más országban is igénybe vehetnek orvosi szolgáltatásokat.

Ami a jövőbeni működés mikéntjét illeti, az angol betegeknek előfinanszírozniuk kell a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátást, amelynek költségeit utólag számolhatják el az angol állami egészségbiztosítóval (National Health Service; NHS), amely az adott beavatkozás kinti árát téríti meg. Ez – tudtuk meg az ellátásszervezőtől – körülbelül 50 százalékkal magasabb, mint az az összeg, amit a magyar biztosító fizet hasonló eset után.

A helyi várólista ilyetén módon történő megkerülése azonban vélhetően nem az alsó középosztály számára nyújt menekülési útvonalat, s nem csak az előfinanszírozás okán. Bár az angol font jelenlegi mélyrepülése ellenére is még mindig jóval erősebb a magyar forintnál, de leginkább nyugat-európai, középosztálybeli anyagi kondíciókkal lehet vállalkozni akár egy magyarországi kezelésre. Saját zsebből kell ugyanis fizetni az utazás, s az itt tartózkodás költségét, valamint az ellátásszervező díját is. Ezek egyikét sem téríti meg az NHS, mint ahogy azt sem lehet egyelőre tudni, hogy az angol biztosító költségtérítése képes-e száz százalékosan fedezni a DMC árait.

Talán nincsenek egymástól túl távol, ha megköttetett a szerződés.

Elsősorban – 40 százalék – az ortopédiai ellátások iránt mutatkozik hatalmas igény, de az ideg-, illetve az általános sebészet is számíthat a külföldi betegekre, s vélhetően népszerűek lesznek a szemészeti beavatkozások is. Kérdésünkre, vajon a Brexit, Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból hosszú távon nem befolyásolja-e negatívan az angolok külföldi gyógykezelésének lehetőségét, Ruth Taylor válasza szerint ennek épp az ellenkezője következik majd be, kimondottan jót tesz az üzletnek. Amennyiben ugyanis a helyzet úgy alakul, hogy a brit egészségügyben dolgozó külföldi nővéreknek ott kell hagyniuk az állásukat, akkor az tovább növeli a várólisták hosszát.

Erősítse meg vagy cáfolja – kértük a DMC jelenlévő társalapító projektvezetőjét –, hogy igazak-e azok a régóta keringő hírek, miszerint a kórházat elkészülte után, VIP ellátások biztosítására megvásárolja a kormány. Ilyen szándékról nem tudnak, válaszolta Amir Nachumi.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink