hirdetés
2022. január. 18., kedd - Piroska.
hirdetés

Évi mintegy húsz hazai tüdőtranszplantációval kezdenek

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgató főorvosa szerint az első évben mintegy húsz tüdőtranszplantációt végezhetnek Magyarországon, és ez a szám tovább növekedhet.

Kásler Miklós az M1 aktuális csatorna műsorában a múlt hét végén végrehajtott első tüdőtranszplantációval kapcsolatban elmondta, mintegy hat órán át tartott az operáció, a szerv kilökődésének veszélye alacsony, mert a donort úgy választják ki, hogy a jelentős immun-összeférhetetlenséget kizárják. Hozzátette: most minden feltétel adott ahhoz, hogy a legbonyolultabb műtéteket is elvégezzék, de egyelőre a nehezebb beavatkozásokat Bécsben fogják elvégezni.

Korábban, az első hazai tüdőtranszplantáció megtörténtéről beszámoló sajtótájékoztatónKásler Miklós elmondta: a műtétet december 12-én éjszaka végezték el, a beteg jól van. A főigazgató orvostörténeti pillanatnak nevezte az eseményt, megjegyezve: nagyon hosszú várakozás után jutottak el eddig a pillanatig.

Lang György, a Semmelweis Egyetem - az OOI mellkassebészeti osztályának bázisán működő - mellkassebészeti klinikájának vezetője elmondta: egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba. Szólt arról is, hogy a tüdőátültetésben "van némi lemaradása a magyar egészségügynek" a világ élvonalához képest, hiszen máshol ezt a műtétet már régebben végzik. Ugyanakkor a technikai színvonal és környezet az onkológiai intézetben az egyik legfejlettebb, és a magyar mellkassebészet mostantól a világ élvonalához tartozik - jelentette ki.  Lang György megjegyezte, realisták lesznek és csak azokat a tüdőtranszplantációkat végzik majd el Budapesten, amelyeket biztonságban megtehetnek. Továbbra is kapcsolatban maradnak a bécsi központtal, hogy a nagy rizikóval járó műtéteket ott hajtsák végre - mondta.

Kásler Miklós az MTI kérdésére elmondta, hogy Magyarország tavaly 38 tüdőt juttatott ki Bécsbe, ahol 12 transzplantációt végeztek magyar betegeken.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink