hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Negyven tüdőtranszplantációra készülnek jövőre Budapesten

Megkezdődhetnek a tüdőtranszplantációk Magyarországon - jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő pénteken az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) megtartott sajtótájékoztatón

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a társadalombiztosítás korlátozás nélkül finanszírozza ezeket a beavatkozásokat. Úgy vélekedett, hogy a tüdőátültetés lehetőségének megteremtése a teljes magyar egészségügy presztízsét is növeli, így ugyanis már a transzplantációs program minden eleme rendelkezésre áll Magyarországon.

A beruházás az onkológiai intézet nemrég átadott sebészeti tömbjében, az OOI és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködése nyomán valósult meg.

Kásler Miklós az OOI főigazgatója orvostörténelmi jelentőségűnek nevezte a tüdőátültetés lehetőségének megteremtését. Annál inkább - mondta -, mert Bécsben zömében éppen magyar orvosok végezték a tüdőtranszplantációkat, így pedig már itthon is lehetőségük nyílik ilyen életmentő műtétek végrehajtására.

Szél Ágoston, az SE rektora közölte, hogy várakozásaik szerint 2015 első negyedévében kerülhet sor az első ilyen műtétre.

Rényi-Vámos Ferenc főorvos, aki eddig Bécsben végzett hasonló műtéteket, azt hangsúlyozta, hogy Budapesten a bécsivel megegyező feltételek jöttek létre. Idén húsz magyar ember kapott új tüdőt, reményei szerint jövőre már legalább negyven hazai beteg életét tudják megmenteni tüdőátültetéssel - mondta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink