hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Évente több mint ötezer haláleset köthető a HPV-hez

A méhnyakrákkialakulásáért 90 százalékban a HPV felelős, hangzott el az Economx szerint egy, a HPV megelőzése miatt összehívott sajtótájékoztatón.

A férfiaknál és a nőknél összesen évente 5500 haláleset köthető a HPV okozta daganatokhoz. A HPV jellemzően a 20-24 éves korosztályt érinti, ebben a korban 30-40 százalék a fertőzés kialakulásának valószínűsége, mondta Póda Tamás, a Synlab Hungary Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója. A labordiagnosztikai cég Magyarország és Európa legnagyobb szolgáltatója, árbevétele az elmúlt évben 2,6 milliárd euró volt és évente 500 millió vizsgálatot végeznek, ebből Magyarországon 50 milliót.

A világon jelenlévő összes daganattípus öt százalékáért a HPV felelős, a méhnyakráknak pedig a 90 százalékáért, hangzott el a sajtótájékoztatón. A HPV okozta daganat kialakulása akár 5-10 év évig is tarthat.

A Synlab 2018 és 2019 között végzett egy országos felmérést, ahol 6500 25 és 60 év közötti nőt teszteltek HPV-re, mondta Póda Tamás. Hozzátette: az eredményekből az derült ki, hogy hozzuk az európai átlagot, a nők 18-25 százalékánál volt kimutatható a HPV.

Fotó: archív
Fotó: archív

Póda Tamás szerint a magyar lakosság évente 60 millió egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe évente, ezek számossága évente további 7-8 százalékkal nő. Ezért is fontos a labordiagnosztika szerepe, mert egy komoly terhet vehet le az orvosokról és csökkenhet a felesleges orvos-beteg találkozások aránya.

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot soha nem fogja helyettesíteni egy önteszt vizsgálat, mondta Stefanovits Ágnes, szülész-nőgyógyász szakorvos. Ha az önvizsgálat során a teszt negatív, akkor három évente érdemes ezt megismételni. Ezekre az eszközökre szekunder prevenciós eszközként tekintenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint, ha valakinél kóros citológia lelet születik, akkor a HPV oltást fel kell ajánlani, írja az Economx.

(forrás: Economx)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés