hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Európában engedélyezték az Eliquist a vénás tromboembólia megelőzésére

Az Európai Bizottság május 20-án, az Európai Unió 27 országában engedélyezte az Eliquis (apixaban) forgalmazását a vénás tromboembólia prevenciójára olyan felnőtt betegekben, akiken csípő- vagy térdműtétet végeztek.

Ez az első engedélye az Eliquisnek, amely egy, a Bristol-Myers Squibb és Pfizer által közösen kifejlesztett új orális Xa faktor gátló.

„A nagy ortopédiai műtétek esetén rendkívül magas a vénás tromboembólia és a pulmonális embólia kockázata. A mélyvénás trombózis rizikója ezekben a betegekben prevenció hiányában 40–60 százalék” – mondta dr. Michael Rud Lassen, a koppenhágai Glostrup kórház orvosa és az Eliquis fázis 3 ortopédiai vizsgálatainak vezetője.

Az Eliquist az ADVANCE-2 és az ADVANCE-3 klinikai vizsgálatok eredménye alapján engedélyezték. Ezekben a vizsgálatokban, amelyekben az Eliquist naponta kétszer adták a betegeknek szájon át, a gyógyszer hatékonyabbnak bizonyult a csípő- és térdműtétek utáni vénás tromboembolia megelőzésében, mint a naponta egyszer, 40 mg dózisban, injekcióban adott enoxaparin, és emellett a vérzés kockázata sem volt nagyobb, mint az enoxaparin esetében. A randomizált vizsgálatokban 8000 beteg vett részt, és az Eliquis hatékonyságát és biztonságosságát elemezték az enoxaparinhoz képest.

Az Eliquis az egyetlen olyan szájon át adható antikoaguláns, amelynek adását a műtétet követő 12. és 24. óra között lehet elkezdeni, ezzel lehetőséget adva az orvosoknak, hogy a terápia kezdete előtt stabilizálják a beteg állapotát. Naponta kétszer, 2,5 mg-os adagban kell alkalmazni, és nem szükséges a trombociták és a máj rutinszerű ellenőrzése, s a dózist sem kell egyes személyekben megváltoztatni. Csípőműtét esetén a kezelést 32–38 napig ajánlott folytatni, térdműtétetnél 10-14 nap is elegendő.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés