hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Csípő- és térdprotézis beültetése utáni trombózis megelőzése

A rivaroxaban karon szignifikánsan kevesebb vénás trombózis alakult ki, és halálozás is alacsonyabb volt, mint a másik (enoxaparin) karon.

A jelen metaanalízis célja az volt, hogy a per os adható rivaroxaban (Xa faktor inhibitor) hatásosságát és biztonságosságát összehasonlítsák a ma rutinban alkalmazott, trombózis profilaxisra használt enoxaparinéval, csípő- és térdprotézisen átesett betegekben.

Nyolc olyan randomizált és jól kontrollált vizsgálatot (RCT) találtak az irodalomban, amelyek alkalmasak voltak a kiértékelésre, illetve a metaanalízis elvégzésére (15 586 beteg). Az értékelők megállapították, hogy a rivaroxaban karon szignifikánsan kevesebb vénás trombózis alakult ki, és halálozás is alacsonyabb volt, mint a másik (enoxaparin) karon. Ugyanakkor a vérzéses szövődmények a két karon nem tértek el egymástól. E metaanalízis azt bizonyította, hogy csípő- és térdprotézis beültetése után a rivaroxaban kezelés hatásosabb a vénás trombózisok kialakulásának megelőzésében, mint az ajánlott dózisban adott enoxaparin.

Forrás: Eur J Clin Pharmacol. 2010 Sep 2.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés