2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Észrevétlen nyitás és tesztkáosz

A szaktárca késlekedett a világos utasítások kiadásával, így a rendelőkben inkább időt próbálnak nyerni, írja a Népszava.

A legtöbb problémát az okozza, hogy a rendelők, orvosok tegnap sem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy ki fizeti a sok ellátás feltételeként szabott – a piacon 30-60 ezer forintba kerülő – vírustesztek elvégzését. Ráadásul van olyan megyei jogú város, ahol a közelben sincs olyan laboratórium, amely képes lenne ezt a vizsgálatot elvégezni.

A szaktárca tegnap is adós maradt a világos útmutatással, igaz, Kásler Miklós humánminiszter már utalt arra, hogy „az állami ellátásban a biztosító fizeti, a magánellátásban pedig a magánellátó vagy a beteg.” Növeli a zavart, hogy a miniszteri levél melléklete szerint a „magas kockázatú beavatkozás” esetében elengedhetetlen a teszt, ám ezek közé soroltak sok olyan ellátást is, amely nem tartozik ebbe a kategóriába. Így például senki sem érti, hogy miért van szükség koronavírus tesztre például a radiológiai ultrahang vizsgálat előtt, illetve valamennyi onkológiai ellátásnál és a sugárterápiában. Még egy fülgyulladással is csak negatív PCR-teszttel lehet orvoshoz menni.

Az operatív törzs azt ígérte, hogy hétfőn tisztázzák a kötelező teszttel kapcsolatos részleteket. Először azonban csak még nagyobb lett a zavar. Kásler Miklós a parlamentben arról beszélt: „a tesztet minden esetben el kell végezni, ha felvetődik a fertőzés gyanúja”. Ez azért különös, mert a rendelete alapján nem fertőzésgyanú esetén, hanem az előírt ellátásoknál kötelező a vizsgálat, írja a lap.

Kígyózó sorban várakoztak a betegek, volt, ahol már reggel megrohamozták a szakrendelőket. A vizsgálatok nagy részét koronavírus teszthez kötik. Az továbbra sem egyértelmű, hogy ezt hol végzik el, hangzott el az RTL Klub Híradóban. Az Emmi mind az RTL Klub, mind az ATV Híradóval azt közölte, hogy amennyiben a teszt közfinanszírozott szolgáltatáshoz kell, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák, a mintát pedig a mentőknek kell levenniük. Az Emmi utóbb azt is közölte, hogy fogászati kezelések előtt minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és csak akkor kell PCR-teszt a beavatkozáshoz, ha a páciens koronavírus-gyanús.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés