hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

"Erre a lépésre nincs ésszerű indok"

A hazai orvostudományi egyetemeket szerdán hiába kerestük, hogy kommentálják azt a hírt, miszerint jelentősen csökkentik az általuk is felvehető, államilag támogatott hallgatók számát. A kiszivárogtatással lavinát elindító HÖOK magától a miniszterelnöktől kérne magyarázatot jövő héten arra, miért a drasztikus létszámcsökkentés.

Ami a reggeli órákban csak pletyka volt, a kormányülés után, koradélutánra ténnyé vált: jövőre jelentősen csökkentik a felsőoktatási intézményekbe állami támogatással felvehető hallgatók számát. Állami ösztöndíjra – s az ezzel járó aláírandó hallgatói szerződés révén a tanulmányi időt megduplázó itthoni munkavégzési kötelezettségre – 10 480-an számíthatnak. Ebbe azonban vélhetően beleértendők az ugyancsak államilag támogatott felsőfokú szakképzésre jelentkezők illetve a korábban, keresztfélévre felvettek száma is – tavaly legalábbis e három „tétel” még egybe számított, s ki tudja, mi lesz jövőre… 46 330-an részösztöndíjjal – bár a hallgatói szerződés rájuk nézve is kötelező! – kezdhetik meg tanulmányaikat, 16000 fiatal jelentkezhet mester-, s további 1300-an doktori képzésre.

„Elfogadták az előterjesztést, immár bizonyíték van arra, hogy a kormány az ifjúság ellen van. Erre a lépésre nincs ésszerű indok, nincs magyarázat és nincs mentség. Elherdálják az ország jövőjét, külföldre kergetik öcséinket és hugainkat. Véleményünk szerint nem az árulja el a hazáját, aki elhagyja a boldogulása érdekében, hanem az árulja el a honfitársait, aki megszavazta ezt a képtelen előterjesztést. Nem hagyjuk, hogy az ifjúságot a felső tízezer arisztokráciájára és alattvalókra osszák, ennek megakadályozására minden eszközt fel kell használni.” – tette közzé nyilatkozatában a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A szervezet elnöke, Nagy Dávid szerint ez az intézkedés lényegében a tandíj bevezetését jelenti.

A HÖOK először a nemzetgazdasági miniszterrel – mondván ugyanis mindenről ő dönt – ismertetnék csütörtökön fél 11-kor a József nádor téri épület előtt követeléseiket, HÖOK-os forrásokból a MedicalOnline ugyanakkor úgy értesült, hogy jövő hétfőre viszont demonstrációt hirdetnek,  amelynek helyszíne a műegyetem lenne. Ide várnák Orbán Viktor miniszterelnököt is, magyarázza el, mi indokolja e drasztikus lépést.

Az orvostudományi egyetemek állítólag nem járnak annyira rosszul, mint a többi felsőoktatási intézmény, bár ez csak a konkrét számok tükrében derül majd ki egyértelműen. A rendelkezésünkre álló információk szerint az orvosképzés 2350 államilag támogatott hellyel számolhat a 2013-as felvételik során. Nem tudni azonban, hogy ez a szám pontosan mit takar. Idén a négy egyetemen – a felvi.hu adatai szerint – összesen 1914 általános orvos, fogorvos illetve gyógyszerész kezdhette meg állami ösztöndíjasként a tanulmányait. Mellettük azonban 2672-en egészségtudományi karokra nyertek felvételt ugyanezen intézményekbe, összesen tehát 4586 államilag támogatott hallgatóval számolhattak. S ehhez még további 84 társult, akik – ugyancsak ingyenesen – a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karára nyertek felvételt. Az idei végső szám tehát 4670 volt.

Horváth Judit
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink