hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Érlelődik a központi gyógyszerbeszerzés

Nemcsak egymással éles piaci versenyben lévő hatóanyagok, hanem monopolhelyzetet élvezők is felkerültek a nemrég elkészült központi kórházi gyógyszerlistára. A korábban gondolt 100-110 milliárdos kórházi gyógyszerfelhasználásról pedig kiderült, hogy minuszolva belőlük néhány tételt, ténylegesen 35 milliárd forintos nagyságrendet jelent.

A közelmúltban elkészült azoknak a hatóanyagoknak illetve hatóanyagcsoportoknak a listája, amelyeket központi közbeszerzés révén a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet vásárol majd meg az állami tulajdonba került egészségügyi intézmények részére. A listán – amelyet az Országos Gyógyszerterápiás Tanács állított össze, s amely még minisztériumi jóváhagyásra vár – 62-64 tétel szerepel, közölte az OGYT titkára, Hankó Balázs az IME konferenciáján. Arra a kérdésre, hogy konkrétan milyen hatóanyagokról van szó, a titkár nem nyilatkozott, pusztán annyit mondott, hogy a kórházakban nagy mennyiségben, általánosságban használtakról van szó, mint amilyenek például az antibiotikumok. Pontosabb részletek egyébként a Medical Tribune november 22-i, a központi közbeszerzésekről immár második alkalommal megrendezésre kerülő konferenciáján kerülnek nyilvánosságra.

A GYEMSZI központi vásárlása azonban – amelynek során 4-5 féle közbeszerzési technikát kívánnak alkalmazni, mást a generikus termékekre, s mást például a monopolhelyzetben lévő készítményekre – nem csak az említett termékekre fókuszál. Idővel az intézet közbeszerzi majd a fertőtlenítő szereket, fecskendőket és kesztyűket is, vagyis azokat, amelyeket korábban a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság tendereztetett.

A monopolhelyzetben lévő készítmények esetében Hankó Balázs szerint országos szinten a jelenleginél kedvezőbb pozíciót lehet elérni. Ugyanis annak megfelelően, hogy egy gyógyszer milyen áron jelenik meg az azonos eredményességű vagy nagyjából azonos eredményességű, monopolhelyzetben lévő készítmények közül – a GYEMSZI által kiadott belső irányelveknek megfelelően – elsődlegesen, másodlagosan vagy harmadlagosan választható szerré válhat.

A központi közbeszerzés egyik célja, derült ki az előadás során, nem csak a beszállítók által nyújtott kedvezmények maximalizálása, hanem ezek elosztásának maximalizálása is, vagyis kiegyenlíteni azt a jelenlegi gyakorlatot, amelynek során az egyik intézmény magas, a másik viszont alacsony kedvezményben részesül.

A kiválasztott 62-64 hatóanyag, illetve hatóanyag csoport a kórházi gyógyszerfelhasználás több mint felét lefedi. Ugyanakkor a gyógyszerbeszerzés kiterjed majd az egyedi importra is.

Az „időprés” miatt az első közbeszerzések során a nagykereskedőktől illetve a nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező gyártóktól kérnek majd ajánlatokat. Az országos kórházi gyógyszerlista felállítása során egyébként az is kiderült, hogy a korábban 100-110 milliárdosnak gondolt kórházi gyógyszerfelhasználás valójában 35 milliárdot jelent, levonva például a tételes gyógyszereket illetve az EPO-t. A bekért adatok alapján megkezdődött egy egységes országos kórházi gyógyszer cikk-törzs összeállítása.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink