hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Engedélyezte az OGYÉI a hazai favipiravirt

Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A közlemény szerint a gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírusos betegek kezelése során, a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz.

Az OGYÉI felidézte: az Egis gyógyszergyártó vállalat áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszer fejlesztését, amelynek eredményeként az OGYÉI pénteken engedélyezte a készítmény magyarországi alkalmazását. Az OGYÉI az Egis favipiravir-tartalmú készítményeinek elbírálását soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el. A hatóság az engedélyezési dokumentáció áttekintését követően döntött a készítmény hazai engedélyezéséről.

Az intézet hangsúlyozta, hogy az OGYÉI prioritásként tekint a koronavírus kezelésében alkalmazott, valamint a Covid-fertőzés megelőzésére szolgáló készítményekkel kapcsolatos feladatai ellátására. "Az utóbbi hónapokban soha nem látott ütemben kezdődtek meg és zajlottak a koronavírusos betegeknél alkalmazható szerekkel összefüggő fejlesztések mind hazánkban, mind más országokban".

Az OGYÉI az Egis gyógyszerének fejlesztési folyamatát is többszörös tanácsadással segítette az engedélyezési folyamat során, amelynek célja az volt, hogy mielőbb forgalomba kerülhessen és eljuthasson a magyar betegekhez a megfelelő minőségű gyógyszer. Ezt a támogatást az OGYÉI minden magyar gyártónak biztosítja, szögezte le az intézet. Egyúttal hangsúlyozták: az OGYÉI a gyorsított eljárásban sem enged a szigorú minőségi követelményekből. A gyógyszerbiztonság tekintetében a magyar gyakorlat világszínvonalú, az OGYÉI fő célja, hogy a piacra csak megfelelő minőségű gyógyszerek kerülhessenek.

Az intézet számára kiemelten fontos a koronavírussal összefüggő fejlesztések támogatása, így - az Európai Gyógyszerügynökséghez hasonlóan - már a járvány első hulláma óta teljes mértékben elengedi a Covid-19 fertőzés megelőzését, vagy annak kezelését célzó gyógyszert vagy vakcinát fejlesztők számára a tudományos tanácsadási díjakat, valamint továbbra is kiemelten kezeli a koronavírus kezelésével kapcsolatos beadványokat annak érdekében, hogy a magyar lakosság számára biztosítható legyen a legmagasabb szintű ellátás.

A favipiravir a remdesivir után már a második olyan gyógyszer, amelyet Covid-terápiában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés