hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Elveszítik a talajt a lábuk alól

Romlik a kórházak pénzügyi egyensúlya

Egyértelműen igazolódott a prognózis, amely szerint az egészségügyi intézmények finanszírozásának ez évi módosítása 22–25 milliárd forintos forráshiányt eredményez – derült ki a Magyar Kórházszövetség legfrissebb, most nyilvánosságra hozott felméréséből. A változások a kérdőívre válaszoló 118 intézmény közül 58-at érintettek hátrányosan. A többinél a negatívumok azért nem észlelhetők, mert sok helyen csökkent vagy stagnált a betegforgalom. Ezzel egyidejűleg azonban több intézményben várólisták kialakulásáról is beszámoltak.

A Kórházszövetség azt követően mérte fel újra a hazai egészségügyi intézmények helyzetét, hogy Rácz Jenő, a szaktárca helyettes államtitkára sikeresnek minősítette a minisztérium tavalyi, 30 intézményt érintő konszolidációs pályázatát, amelynek eredményeként összességében ötödével, 25-ről ötmilliárd forintra csökkent a kórházak adóssága. Dr. Golub Iván, a Kórházszövetség elnöke korántsem volt ennyire optimista, úgy vélte, fél éven belül elfogynak a tartalékok (Medical Tribune, 2004. június 17.). A konszolidáció megítélése a legfrissebb felmérés szerint ma is rendkívül ellentmondásos: a kimaradók méltánytalannak érzik, hogy később támogatássá alakították az eredetileg hitelnek indult segítséget, „a legnagyobb csalódást azonban az előre jelzett általános, teljes körű reorganizációval társuló konszolidációs folyamat megfeneklése okozta”.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés