hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Elolvad a többletbér

Új pótlékrendszer kidolgozását és legalább tíz éves béremelési programot sürget a Független Egészségügyi Szakszervezet.

A minimálbér emelésével az tavaly bevezetett egészségügyi szakdolgozói bértábla biztosította fizetési többlet a többség számára elolvadt, egy középfokú végzettségű, húsz éve a pályán lévő ápolónő nettó alapbére 100 ezer forint körül van – ez pótlékokkal felkúszhat 130 ezer forintra –, azonban most ugyanennyit visznek haza a pályakezdő ápolók – mondta dr. Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet (FRSZ) elnöke a Klubrádióban.

A béremelés egy része még csak ígéret, tette hozzá az érdekképviseleti vezető, és emlékeztetett arra, hogy 2011-ben is a fizetések folyamatos emelését ígérte a politika, ez a tendencia azonban két év után megszakad. Az egészségügyben dolgozók nem 40, hanem átlagosan 60 órát dolgoznak hetente, és nem csak az alacsony jövedelem nyomasztja a munkavállalókat, hanem az is, hogy nincs elég gyógyszer, nincs elég kötszer. Az alacsony javadalmazás és a rossz munkakörülmények miatt egyre nagyobb az elvándorlás – vélte Soós Adrianna.

A szakmai bérminimumok és a minimálbér emelése miatt összecsúszó bértáblát csak az egészségügyi fizetések további emelésével lehet rendezni. Erről már a Lánchíd Rádióban beszélt a szakszervezet elnöke. Ismertette azt a javaslatukat is, amely szerint a 30 éve változatlan pótlékrendszeren is változtatni kellene, a FESZ extra pótlékok bevezetését javasolja a kiemelt megterhelést és felelősséget jelentő szakterületeken, mint a sürgősség, a traumatológia, vagy az onkológia. Erről egyébként levelet is írtak Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak. Sürgetik továbbá egy hosszú távú béremelés program kidolgozását, amelyben legalább tíz évre előre látni, hogyan növekednek majd a fizetések.

Bár a FESZ üdvözli a béremelést, de ezzel továbbra sem sikerült közelebb kerülni az uniós országok átlagfizetéseihez, nem csökkentek a munkaterhek, így változatlan a migrációs kedv. Az egészségügy továbbra sem élvezi a politika kiemelt figyelmét, pedig kiváló körülmények között sem lenne könnyű munkavállalókat toborozni erre a területre.

(forrás: Klubrádió, Lánchíd Rádió, Független Egészségügyi Szakszervezet)
hirdetés

Könyveink