hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Ellátás nélkül hatvanezer gyerek

Közel minden tizedik iskolaorvosi szolgálat betöltetlen, míg Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden hatodik állás üres, írja az Abcúg.

Sok minden beárnyékolja a családi ellátások emelkedését, írja a Hintalovon Alapítvány friss gyermekjogi jelentésére hivatkozva az Abcúg. Ilyenek a betöltetlen gyerekorvosi körzetek, a hiányzó védőnők és iskolaorvosok, az alig létező gyermekpszichiátriai ellátás, a gyermekszegénység és a gyermekvédelmi rendszer problémái is.

Az alapítvány szerint az egészségügyi rendszer még a csökkenő gyereklétszám megfelelő ellátását sem tudja biztosítani minden területen. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) származó adatok szerint országosan több mint 60 ezer gyerek nem fér hozzá gyermekorvosi ellátáshoz, tavaly 89 szolgálat maradt betöltetlen. Békés, Nógrád és Tolna megyében a lakosság 14–16 százaléka számára nem biztosított az ellátás.

Közel minden tizedik iskolaorvosi szolgálat betöltetlen (276 darab), míg Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden hatodik állás üres.  A teljes állásban foglalkoztatott iskolaorvosok átlagosan 10 százalékkal több tanulót látnak el a maximálisan megengedett ellátottszámhoz képest.

Védőnőből különösen nagy utánpótlásra lenne szükség Nógrád, Szolnok, Heves, Borsod és Baranya megyében. A területi egyenlőtlenségeket jól mutatja, hogy Budapesten és Pest megyében dolgozik a területi és vegyes védőnők közel 40 százaléka, Nógrád megyében pedig az állások közel harmada (27 százalék) betöltetlen.

Továbbra is rosszul állunk a gyermek- és ifjúságpszichiátria területén, ami évek óta komoly problémákat okoz. Budapesten kívül csak négy megyében érhető el gyermek- és ifjúságpszichiátriai fekvőbeteg-ellátás, rehabilitáció pedig további kettőben. Nagy bajban van a szerhasználó fiatalok ellátása is. A Nemzeti Drog Fókuszpont által készített 2018-as országjelentés szerint mindössze három olyan terápiás közösség működik az országban, amely a 18 év alatti szerhasználó fiatalokkal foglalkozik.

Az alapítvány szerint ugyanakkor “bizakodásra ad okot a 2018 októberében bejelentett hír, hogy 6 milliárd forint keretösszegben fejlesztik a gyermek- és ifjúságpszichiátriai addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszert”.

(forrás: Abcúg)
hirdetés

Könyveink