hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Elkezdődött az pszichiáterek vándorgyűlése Győrben

Az egész életen át tartó fejlődés perspektívájából tárgyalják, hogyan járul hozzá a civilizáció a lelki zavarok kialakulásához, számol be a GyőrPlusz.

„A kormányzat kiemelt hangsúlyt fektet a lelki egészségre, valamint a betegség felismerésére, illetve, hogy a segítségre szorulók minél előbb bekerüljenek a szakellátásba, és meg is kapják a szükséges segítséget” – fogalmazott a GyőrPlusz tudósítása szerint dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) XXII. alkalommal megrendezett vándorgyűlésén azt is hangsúlyozta, a lelki betegségek esetén a megelőzésnek kiemelkedő a szerepe, amely komoly kihívás a társadalom előtt.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke jelezte, az, hogy a rangos ülésen a kormányzat is képviselteti magát, már önmagában jelzésértékű, és bár az egészségügyre igaz, hogy „csapataink harcban állnak”, de a harcban nem vagyunk egyedül. Mint mondta, a MOK fő feladatának tekinti az egészségügyi dolgozók jobb megbecsülésének elérését, valamint a nyugdíjas kollégák körülményeinek javítását. Jelezte, nélkülük bizonyos helyeken az ellátás zavartalansága kerülne veszélybe, ezért az adminisztratív hátrányok lebontása szükséges.

Dr. Komlósi László, a vándorgyűlésnek helyet adó Széchenyi István Egyetem rektor-helyettese kiemelte, az idei téma a modern kori társadalom egyik legégetőbb problémáját járja körül. A civilizált országokban az idős emberek szerepe felértékelődött, egyrészt a népességfogyás, másrészt pedig a felhalmozott tapasztalat okán, amellyel az aktív munkában töltött idő is kitolódik. Hozzátette, a mentális zavarok megelőzésében kulcskérdés az időskori veszteségek feldolgozása, az ehhez való segítségnyújtás.

Ezzel is összhangban a konferencia az egész életen át tartó fejlődés perspektívájából tárgyalja, hogy civilizációnk fejlődése hogyan járul hozzá a lelki zavarok kialakulásához, társadalmunk milyen támogató és terápiás hatásokkal rendelkezik.

(forrás: Győr Plusz)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés