hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

A pszichiátriai betegségek terhe

A mentális problémák a teljes ellátórendszert terhelik – hangzott el a Sonline beszámolója szerint az MPT vándorgyűlésének megnyitóján Siófokon.

Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke arról beszélt, hogy miközben Európában és Amerikában béke és jólét van, az egészségügyi ellátó rendszerben egyre több mentális problémával találkoznak. Ezek növelik olyan testi betegségek kockázatát, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, és rontják a betegségek kezelhetőségét is, a mentális problémák ezáltal a teljes egészségügyet terhelik – mondta Purebl György a Sonline beszámolója szerint.

Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma népegészségügyi főosztályának vezetője arról beszélt, hogy fókuszba került a személyre szabott-, illetve a családterápia, ezek az egészségügyi államtitkárság számára is kiemelt témák. – A mentális egészséget szeretnénk előtérbe helyezni, hiszen a pszichoszomatikus problémák összefüggésben állnak a növekvő számú keringési és daganatos megbetegedéssel is.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke meglátása szerint, ha az egészségügyi téren képzetlennek mondható lakosság jobb pszichés állapotban lenne, akkor a sürgősségi ellátás leterheltsége is csökkenhetne.

(forrás: Sonline)
hirdetés

Könyveink