hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Élelmiszerbiztonság és nyomonkövetés az Unióban

Ez a hét (június 14-20.) az állategészségügy hete az Európai Unióban. Idén az állatok azonosítása és nyomon követése áll a fókuszban.

A kergemarhakór, a száj- és körömfájás, a sertésinfluenza és a madárinfluenza – mind súlyosan érintették az európai gazdaságokat az elmúlt két évtizedben. A pusztító hatás eredményeképp felismerték a követhetőség fontosságát, hogy képesek legyenek visszakeresni az élelmiszert a termelés, feldolgozás és forgalmazás különböző szakaszaiban. Sok fogyasztó azonban még mindig nincs tisztában az előnyökkel, míg az élelmiszeripar néha még ma is teherként emlegeti az EU nyomonkövethetőségi szabályait.

Június 14-20 között, az EU országokban a nemzetközi állategészségügyi hét keretében népszerűsítő kampányokat és konferenciákat rendeznek. Brüsszelben a héten kezdődött kétnapos eszmecsere egy sor kérdést érint, beleértve a globális kereskedelmet, az ökológiai mezőgazdaság kérdéseit, valamint az állatok elektronikus jelölését.

A követhetőség segíti a hatóságok munkáját az élelmiszerbiztonságot fenyegető kérdésekben, legyen szó akár beteg állatokról, akár szennyezett ételekről. Szintén nagy szerepe van az országok regionális különlegességeinek megőrzésében, példaként az Iberico sonkát vagy az ír marhahúst említi közleményük.

Az EU 2002 óta megköveteli valamennyi élelmiszer- és takarmányipari vállalkozástól, hogy képes legyen beazonosítani saját termékeinek forrásait és célállomásait. A termelők pedig kötelesek értesíteni a hatóságokat az esetleges kockázatokról, valamint az érintett terméket vissza kell hívniuk a piacról.

Ma már természetesnek tartjuk, hogy ismerjük egy darab marha teljes történetét - az élelmiszeripari termékek után tudunk nyomozni az egész táplálékláncon keresztül az Unión belül – mondta John Dalli egészségügyi biztos. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem szabad elfeledkezni róla, hogy ez az élelmiszerbiztonság nem egyik napról a másikra valósult meg.

További információk az Európai Unió állategészségügyi honlapján.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink