hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Táplálkozás

Élelmiszerbiztonság: magyarországi helyzet

Magyarországon az élelmiszerbiztonsági helyzet se nem jobb, se nem rosszabb, mint más uniós tagországokban – jelentette ki Kocsner Tibor, helyettes országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszerlánc felügyeleti főosztályának vezetője.
Mint elmondta, az élelmiszer bizalmi termék, és mint ilyen a vele kapcsolatos eseményekre az utóbbi időben egyre inkább felfigyelnek az emberek. Elsősorban az élelmiszergyártókat terheli a felelősség azért, hogy az élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók legyenek és ne károsítsák az egészséget.
 
Ennek a legtöbb gyártó eleget is tesz, amire példa a legutóbbi napokban ismertté vált listeria-fertőzés, amikor a termék gyártója elismerte, hogy hibázott, értesítette a forgalmazót és fogyasztókat is, továbbá a hibás terméket, ami az egészségre ártalmas lehetett kivonta a forgalomból. A gyártó értesítette az illetékes hatósági szervezetet is. Ez természetesen kötelessége, annak érdekében, hogy fel lehessen tárni, miként szennyeződhetett a hőkezelt élelmiszer. A hőkezelést ugyanis a listeria kórokozója nem éli túl. A gyártónál ezért meg kellett vizsgálni a gyártási folyamat élelmiszerbiztonsági szempontból kritikus, úgynevezett HACCP pontjait, hogy a hibát ki lehessen küszöbölni.
 
Az élelmiszerbiztonság területén azonban a fogyasztóknak is megvan a maguk szerepe. Hiszen, ha élelmiszerbiztonsági szempontból nem megfelelő élelmiszert találnak a boltok polcain, úgy azt érdemes jelezniük a hatóságoknak. Ez történt például egy legutóbbi esetben, amikor egy újság vélte úgy, hogy a méz minősége élelmiszerbiztonsági szempontból nem megfelelő és több mintát is megvizsgáltatott emiatt. 
 
Az élelmiszerbiztonságért felelős hatósági szervezet is kockázatelemzési módszer segítségével igyekszik kiszűrni azokat a termékeket, amelyek esetleg veszélyeztetnék az emberek egészségét. Ezért vizsgálták meg az utóbbi hetekben például azt a Marokkóból származó paprikát, amelyben szintén az unióban nem engedélyezett növényvédőszerre utaló nyomokat találtak.
 
A marokkói paprika a sajtóhírekkel ellentétben nem volt ciánszennyezett, csak cianid-kötés volt az alkalmazott vegyszerben, ezért ez egészségre ártalmas volt.
 
Valamennyi forgalomba kerülő élelmiszert lehetetlen ellenőrizniük a hatóságoknak, ezt a világ egyetlen országában sem teszik meg, figyelmeztetett az FVM élelmiszerlánc felügyeleti főosztályának vezetője. Erre való a hatóságok által alkalmazott kockázatbecslési módszer, hogy a szakemberek ellenőrzéseit segítse.
 
Kocsner Tibor hozzátette: az utóbbi időben úgy tűnhet megszaporodtak az élelmiszerbiztonságot, az emberek egészségét veszélyeztető esetek, de ez csak látszat, e mögött ugyanis a hatékonyabb ellenőrzés, és az a tudatosság áll, hogy az ilyen esetek nagyobb nyilvánosságot kapjanak.
 
MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés