hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Eleget isznak az orvosok?

Orvosok és ápolók bevonásával végeztek vizsgálatot, melynek eredménye szerint a műszak végére a résztvevők majdnem fele dehidratálttá vált. A Táplálkozási Akadémia hírlevélben térnek ki a részletekre. 

A szervezet megfelelő és folyamatos folyadékellátottsága fontos alapfeltétele a fizikai és mentális egészségnek, jó teljesítőképességnek. Egy friss, orvosok és ápolók részvételével végzett megfigyeléses vizsgálatban 88 egészségügyi szakember folyadékellátottságát vizsgálták. A kutatás eredményei szerint a résztvevők 36 százaléka volt dehidratált a műszak elején, ez az arány a munkaidő végére pedig 45 százalékra emelkedett.

Megfigyelhető volt ugyanekkor a folyadékhiánnyal küzdők esetében a szellemi teljesítőképesség csökkenése. Másrészt már az enyhe fokú (a testtömeg 1-2 szálakékának megfelelő vízdeficit), hosszabb időn át fennálló kiszáradás is összefüggésbe hozható számos betegség, pl. vesekövesség, cisztás fibrózis, húgyúti fertőzések, asztma, székrekedés, magas vérnyomás, egyes érrendszeri betegségek, stroke és zöldhályog kialakulásával. Pillanatnyilag nem meggyőzőek bár, de egyes kutatási eredmények felvetik a hólyag- és vastagbélrák, illetve a kiszáradás közötti kapcsolat lehetőségét. Az viszont tény, hogy a megfelelő folyadékellátottság segít ezen állapotok kockázatának csökkentésében. Egy felnőtt nőnek 2l-, egy felnőtt férfinak 2,5 l folyadékra van szüksége egy nap. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében valamennyi korosztály folyadékigényéről tájékozódhat.

A teljes anyag megtekintéséhez kattintson a Táplálkozási Akadémiára

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink