hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Eladósodás szezonális okokból?

Az ország harmadik legeladósodottabb egészségügyi intézménye a szegedi klinikai központ, adja hírül a Délmagyar.

Egy hónap alatt közel négyszeresére nőtt a Szegedi Tudományegyetem adósságállománya a Magyar Államkincstár adatai szerint. Míg márciusban 371 millió forintot tartottak nyilván, áprilisra megközelítette az 1,2 milliárd forintot, vagyis egyetlen hónap alatt 821 millió forinttal növelte a tartozását, írja a Délmagyar.

Mivel az adatok az egészségügyi intézményekre vonatkoznak, a feltüntetett SZTE megnevezés a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot takarja, mely ezzel a budapesti Honvédkórház és a Békés Megyei Központi Kórház után az ország harmadik legeladósodottabb egészségügyi intézményévé vált.

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja a lap kérdéseire válaszolva azt közölte, a lejárt adósságállomány nagyságrendileg most is annyi, amennyi az áprilisi adatokban szerepel. Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy az ország harmadik legeladósodottabb intézménye a szegedi, és a felvetésre, hogy láthatóan a többi vidéki egyetemi klinikának nincs ekkora tartozásállománya, azt felelte, az eladósodottságot érdemes a teljes forgalomra vetíteni. Az SZTE összegyetemi szinten pedig nem küzd fizetési nehézségekkel, likviditása megfelelő, az adósság nem éri el a klinikai központ egyhavi pénzforgalmának szintjét.

Megkérdezték azt is, mi az oka annak, hogy egy hónap alatt megnégyszereződött a klinikai központ adósságállománya – Fendler ezt „technikai és szezonális okokkal„ magyarázta. Hozzátette: olyan megszorító intézkedésre, amely a betegellátást érintené, nincs szükség. Egyes újonnan beszerzett, újrapályáztatott szolgáltatások, termékek áránál pedig már sikerült megtakarításokat elérni.

(forrás: Délmagyar)
hirdetés

Könyveink