hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Kórházadósság: Ónodi nem érti

Nekem is nehéz értelmezni, hogy most mi folyik az intézményekben – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, amikor a HírTV a kórházak adósságáról kérdezte.

Több mint 28 milliárd forinttal tartoztak a kórházak a szállítóknak és a különböző szolgáltatóknak április végén, az adósság egyetlen hónap alatt 5,5 milliárd forinttal nőtt.

„Tekintve, hogy idén abban a kalapban, amelyből az intézmények teljesítményét fizetjük ki, 10 milliárd forinttal több van, mint korábban volt, ezért nekem is nehéz értelmezni, hogy most mi folyik az intézményekben. Azonban tudni kell, hogy a január elsejei garantált bérnövekedések forrását még nem kapták meg az intézmények április végével. Ez most fog odamenni, és akkor megnézzük május végén, június végén, hogy az öt-hat hónapos időintervallumban mi történt. Akkor lehet először igazán értékelni, hogy milyen mértékben nőttek az adósságok” – reagált Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a HírTV kérdésére.

A kormány évről évre átvállalja a kórházak adósságát, de az újratermelődik. A Kórházszövetség elnökhelyettese, Velkey György azt mondta, az állam még mindig keveset költ az egészségügyre.

A betegek ellátásához szükséges eszközöket a beszállítók hitelezik évről évre, mondta Holchacker Péter, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója, hozzátéve, az nem járja, hogy valamikor év végén, egy utólagos konszolidáció keretében fizetik ki a korábban már beszállított eszközöket.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink