hirdetés
hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Eho, ekho, eva, luxusadó

A november elején elfogadott adóváltozások nemcsak a jövő évre, de – ha közben nem módosítják a törvényeket – a következő néhány esztendőre is meghatározzák a fizetendő közterhek mértékét. A következőkben sorra vesszük a legfontosabb változásokat.

Személyi jövedelemadó (szja)

A legújabb, háromkulcsos rendszerben évi 1 millió 550 ezer forintig 18 százalék, afölött 36 százalék az adó mértéke. A minimálbér havi bruttó 63 ezer forintos szintjéig viszont adómentes a jövedelem. Az adókedvezmények közül kizárólag a három- vagy többgyermekesek vehetik igénybe a gyerek után járó szja-kedvezményt. Ők az idei tízezer forint helyett gyermekenként havi négyezer forinttal csökkenthetik adójukat, miközben gyermekenként havi tizennégyezer forint családi pótlékot kapnak. Három gyermeknél évi hatmillió, hatnál több kiskorú eltartottnál nyolcmillió forint a jövedelmi korlát, amely alatt igénybe lehet majd venni a jóváírást. Kilométerenként 9 forintra nő a személygépjármű használata után adómentesen elszámolható költség.

Egészségügyi hozzájárulás (eho)

Jövőre 4 százalékos eho-t kell fizetnie annak, aki az osztalékból, az értékpapír-kölcsönzésből, illetve a nem tőzsdei ügyletekből származó árfolyamnyeresége, valamint az egymillió forintot meghaladó ingatlan-bérbeadási bevételei mellett 400 ezer forintnál kevesebb egészségbiztosítási, illetve baleseti járulékot fizet. Leegyszerűsítve ez a havi bruttó 222 ezer forintnál kisebb jövedelműekre vonatkozik. Egyébként a négyszázalékos eho is hozzáadódik a befizetett járulékokhoz, tehát addig terheli az adózót, amíg azzal együtt nem éri el a négyszázezer forintos járulékfizetési határt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TORMA PÉTER
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés