hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Vérvizsgálat leplezi le a depressziót

Egy Amerikában dolgozó magyar kutatónak köszönhetően a jövőben objektív módon, vérvizsgálattal lehet kimutatni a tizenévesek körében fellépő depressziót – írja a Népszabadság.

Rédei Éva, a chicagói Northwestern University professzora csoportjával tizenegy genetikai jellegzetesség (marker) esetében észlelt különbségeket depressziós és egészséges 15–19 éves fiatalok között.

A kutatók a 26-ból 18 olyan markert is találtak, ami csak a szorongásos depresszióra, a depresszió egyik altípusára jellemző. A Nature kiadójának Translational Psychiatry című lapjában megjelent közleményt nagy médiavisszhang és a betegek várakozása kísérte, a vértesztet azonban a pszichiáterek nagyobb része szkeptikusan fogadta – meséli Rédei Éva, aki a tizenévesek után hasonló eredménnyel felnőtteken végzett depressziómarker-vizsgálatokat, amelyek eredményét most készül publikálni.

A teszt piacra kerülése a csoport anyagi támogatásának függvénye.

– Ha sikerül kétmillió dollárt szereznünk, akkor nagyobb számú mintán elvégzett ellenőrző vizsgálatok után akár két év múlva kapható lehet – mondja a szaksajtóban áttörésként értékelt teszt kidolgozója, aki a hosszú évtizedek óta folyó kutatástól azt is reméli, a pontos kimutathatóság elvezethet a betegség különböző típusainak mainál hatékonyabb, személyre szabott kezeléséhez is – írja a Népszabadság.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink