hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Egyszerre több úton támadnak a rákra

A gyógyszer hatására felfalják magukat a ráksejtek – címmel számol be egy kísérleti terápiáról a PharmaOnline.

A Virginia Egyetem preklinikai kutatásában alkalmazott úgy gyógyszerkombinációs terápia eredményesnek mutatkozott a vastagbél-, máj-, tüdő-, vese-, emlő- és agytumorokban, miközben alig befolyásolta az ép sejtek működését

„Tudjuk, hogy léteznek bizonyos sejtszintű folyamatok, melyek szabályozása a rosszindulatú daganatokban felborul, és melyek fontosak a sejtek proliferációja és túlélése szempontjából. Ha azonban az egyik folyamatot megszakítjuk, akkor a sejtek gyakran úgy kompenzálnak, hogy működésükhöz más folyamatokat vesznek igénybe – idézik a vizsgálat vezetőjét. – Ha egyidejűleg több ilyen túlélési útvonalat sikerül blokkolnunk, akkor a ráksejtek szó szerint megemésztik önmagukat a túlélésért folytatott igyekezetükben.”

A kombinációs terápia oly módon pusztítja el a sejteket, hogy a molekulákkal fizikai kölcsönhatásba lépve elzárja a túlélési utakat, valamint toxikus hatásánál fogva autofágiát indukál. Az autofágia egy protektív folyamat, melynek során a túléléshez szükséges források hiányában a sejtek lebontják önmagukat – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés