hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

Mondják meg nyíltan, mennyit szánnak egy betegre!

Elfogadhatatlan az egészségbiztosítási pénztár egyedi méltányossági eljárása az emésztőrendszeri daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület szerint.

Az egyedi méltányossági eljárás keretében a betegek – a kezelőorvosuk által összeállított rendkívül részletes betegdokumentációval és szakmai indoklással – olyan gyógyszerekhez kérvényezhetnek személyes finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), amelyeket az adott betegségtípusban a pénztár egyébként nem finanszíroz.

Közleményükben Lakos István, az egyesület elnöke átláthatatlannak és igazságtalannak nevezi az egyedi méltányossági eljárás rendszerét. A betegszervezet védhetetlennek tartja, hogy egy rákbetegnek hosszú heteken át kelljen várakoznia a finanszírozó egyedi válaszára, majd elutasítás esetén azzal a tudattal kelljen élnie: bár lenne számára hatékony terápia, de azt nem kaphatja meg.

Az is válasz a döntéshozók részéről, ha közlik, hogy mennyi pénzt lehet maximálisan egy rákbetegre fordítani, s milyen összeghatárt nem lépnek át, mert másra kell a pénz. De akkor ennek a kijelentésnek vállalják fel az egészségpolitikai döntéshozók a nyilvánosság előtt is a felelősségét, s ne betegenként döntsenek arról, hogy kinek fér még bele a kezelése a keretbe és kinek már nem” – idézi Lakos Istvánt a közlemény.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés