hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egyetemi sarc: nem új elvonás

Nem történt újabb zárolás a felsőfokú intézményeknél, hanem a túlzott deficit eljárás miatt az összes ágazatot érintő májusi döntést most hajtja végre a kormány. 

A kormány zárolást rendelt el több felsőoktatási intézménynél – erről adott hírt szombaton a Népszabadság. A lap számításai szerint ez az intézkedés három-négymilliárd forintos megszorítást jelent az ágazatban. A most zárolt összegből a Semmelweis Egyetemre 481 millió forint jutott. Szél Ágoston rektor körlevelében már meg is tiltotta, hogy a gyógyításhoz külső szállítótól a klinikák vezetői vásároljanak. Az érintettek kizárólag az életmentő, sürgős esetek ellátásához szükséges eszközöket (vér, egészségügyi gázok, gyógyszerek, élelmiszerek) rendelhetnek, de ezekről is csak olyan számlákat írhatnak alá a gazdasági vezetők, amelyekben a kifizetést 2014-re dátumozták – írta a lap.

Interjú a Semmelweis Egyetem rektorával 
Ez itt a mi galaxisunk… (kattintson!)

A kormány azonban cáfolta a Népszabadság értesülését. Nem történt újabb zárolás az egyetemeken – olvasható a kormany honlapján, hanem most hajtják végre a kabinet májusi döntését. A felsőoktatási ágazatban épp az intézmények gazdálkodási nehézségeire tekintettel mostanra időzítették az intézkedés végrehajtását. A nyár és a kora ősz folyamán az intézmények számlájára megérkeztek a 2012. évi elszámolásból járó maradványpénzek, amelyek kellő fedezetet biztosítanak a mostani befizetésekhez. Az intézmények túlnyomó többségénél a zárolt összegek és a nyár – kora ősz folyamán folyósított összegek kiegyenlítik egymást, így a tavaszi zárolási döntés mostani végrehajtása lényegében „nullszaldós”. A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy épp most zajlik az intézményekkel az ú.n. Struktúraváltási Alapból történő források folyósítására vonatkozóan a támogatási szerződések aláírása, illetőleg e támogatások folyósítása. E források az átalakuló felsőoktatásban az intézmények működési stabilitását biztosítják ebben az évben.

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink