hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egy új orális antibiotikum hatásosabb a vancomycinnél

Az Egyesült Államokban több mint 20 éve az orálisan adott vancomycin az első választás Clostridium difficile infekcióban (Európában a metronidazol).

Annak ellenére, hogy e baktérium még ma is nagyon sokszor érzékeny in vitro e két antibiotikumra, a helyes kezelés ellenére, a betegség kb. 30%-ban ismét és ismét visszatér. A magyarázat valószínűleg abban rejlik, hogy mindkét antibiotikum bizonyos mértékig károsítja a normális bélflórát, s nemcsak a Clostridium difficile-t pusztítja el.

Az 50. ICAAC konferencián arról számoltak be, hogy egy új macrociklikus antibiotikummal (fidaxomicin) legalább olyan jó eredményeket lehetett elérni e fertőzés kezelésében, mint a vancomycinnel, de sokkal kevesebb esetben következett be kiújulás a fidaxomicinnel kezelt csoportban (7,6%, illetve 27,4%; P= .003). Az eddigi vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a fidaxomicin sokkal kevésbé károsította a normál bélflórát, mint a vancomycin.

Forrás: 50th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC): Abstract L1-1305. Presented September 13, 2010.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés