hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egy kórlap árulkodóbb lehet, mint a személyi szám

A Google-alapító Larry Page egy TED konferencián felvetette, hogy az emberek anonimizált egészségügyi adatainak elérhetőnek kellene lennie publikusan – írja  a HWSW.

Larry Page szerint a rengeteg adatból, amit az egészségügyi intézmények és az emberek összegyűjtenek már a teljes népesség számára is értékes következtetéseket lehetne levonni – például gyógyszerek ritka de halálos mellékhatásait kiszűrni, hoz egy konkrét példát is a lap.

A Larry Page által megpendített utópia a Google technológiáival könnyedén megvalósítható lenne, azonban szinte lehetetlen lenne biztosítani az adatok és a személyiségi jogok védelmét – hívja fel a figyelmet a HWSW. Annak ellenére, hogy kellő mennyiségű személyre utaló jelzés vagy adatrész eltávolításra kerül és a szolgáltató teljes névtelenséget és biztonságot ígér, a populáció jelentős része számára ezek az ígéretek kevésnek bizonyulnak és a szükséges hozzájárulást nem adnák meg - kesereg egy korábbi írásában John Wilbanks, a non-profit Sage Bionetworks képviselője, aki az egészségügy transzparenciájáért kampányol.

A probléma többek közt abból fakad, hogy hiába távolítják el a nevet, lakcímet, egészségügyi azonosítót, az adatbázis tartalmi részeiben is rengeteg olyan elem van, amiből azonosíthatóak egyes személyek. Ilyen például egy DNS-minta, aminek alapján egyébként a közigazgatási adatbázisokkal párhuzamos, sőt, azoktól pontosabb rokonsági térképet lehetne készíteni.

Az orvosi adatokat kiegészítve a weben ma már egyébként is sztenderd módon elérhető adatokkal, mint például a lokáció, életkor, munkahely vagy egyéb demográfiai mutatók, illetve összevetve más nyitott webes hálózatokkal, mint például a Twitter, Facebook vagy Google+, nagyon komoly és alapos profil készíthető. Larry Page-nek ugyan igaza van abban, hogy életeket lehetne megmenteni egy ilyen adatbázis létrehozásával, ugyanakkor a felvetés hitelességét erősen rontják az elmúlt időszak sorozatos adatvédelmi botrányai. A Google vékony jégen jár, amikor adatvédelmi kérdéseket feszeget, például az NSA-lehallgatási ügy vagy az univerzális, szolgáltatásokon átívelő adatvédelmi szabályai miatt – olvasható a hwsw.hu-n.

(forrás: HWSW)
hirdetés

Könyveink