hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egy fővárosi gyógyszerbeszerzés kapcsán vizsgál kartellgyanút a versenyhivatal

Valóban kartellgyanúval vizsgálnak több gyógyszernagykereskedőt? – kérdezte a medicalonline kedden a Gazdasági Versenyhivataltól.

A hivatal szerda délután egy, a távirati irodához eljuttatott közleményben igazolta, hogy lapunk információja helytálló volt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított EUROMEDIC-PHARMA Gyógyszernagykereskedelmi Zrt., a HUNGAROPHARMA Gyógyszerkereskedelmi Zrt., a TEVA Magyarország Gyógyszerforgalmazó Zrt., továbbá a PharmAudit Kft. és a MEDICON PROFESSIONAL Egészségügyi Tanácsadó Zrt.-vel szemben versenykorlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt, közölte lapunk kérdésére a GVH.  Az ügyindítás első lépéseként a vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a hivatal munkatársai.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a fenti vállalkozások a Budapesti Egészségközpont Zrt. által 2011-ben  gyógyszerek és infúziós oldatok szállítására kiírt közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódóan egyeztettek és megállapodtak az ajánlati árakban, illetve felosztották egymás között az érintett termékeket. A versenyhivatal gyanúja szerint fenti magatartásukkal a fenti cégek feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A versenykorlátozó megállapodásokkal kapcsolatos eljárások igen hosszadalmasak – közölte az eljárás mikéntjét érintő kérdésünkre a GVH sajtószóvivője -, mivel a bizonyítás meglehetősen bonyolult. Az első elemzések és adatkérések néhány hónapot vesznek igénybe, majd amennyiben ezek alapján további vizsgálatra van szükség, az értelemszerűen az eljárás meghosszabbodását eredményezi. A versenytörvény szerint a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény alapján indult ügyekben az eljárási határidő hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal egyenként, további hat hónappal meghosszabbítható.

A jogsértés megállapítását követően bírságot szabhat ki a GVH, melynek mértéke a versenytörvényben meghatározottak alapján legfeljebb a vállalkozásnak a GVH határozat meghozatalát megelőző üzleti évben elért nettó árbevételének 10%-a lehet.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink