hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Kockázatok és mellékhatások: fogyóban a kórházi pirulapénz

Már régen élére állították a pirulapénzt a kórházak: csak a legszükségesebb mennyiséget rendelik - írja a Somogyi Hírlap

Eddig a beszállítók türelme – és az őket hitelező bankok pénze – tartotta életben a rendszert. A pénz után a türelem is fogytán. A hiánytünet kezelése a kormányra vár.

Készpénzért vagy előre fizetéssel szállítanak gyógyszert a nagykereskedők: egyre több beszállító cég kényszerül erre a látszólag embertelen, de üzletileg érthető döntés meghozatalára. A ma még marginális, és nagyobb kórházat nem érintő lépés a jövőben megsokasodhat. Több nagy gyógyszer-nagykereskedő is jelezte, aggodalommal néz a jövőbe, mert a húsz évig megingathatatlan ősbizalom megbomlott a kórházak és beszállítók között.

Kollárovics Vendel, a Hungaropharma kaposvári kereskedőházának vezetője megemlítette az esztergomi és dunaújvárosi esetet, amikor a tulajdonos önkormányzat furcsa és jogilag is problémás adósságkezelési megoldással próbálkozott. Eddig a beszállítók azért finanszírozták az egészségügy forgóeszköz-hiányát, mert tudták, a tulajdonos önkormányzat vagy állam nem fog se átalakulni, se eltűnni. Tudta ezt a bankrendszer is, ami a gyógyszernagykereket hitelezi. A pénzügyi piac most is megérezte a bizonytalanságot az erőben: a beszállítók ezért kénytelen-kelletlen belőttek egy limitet minden kórháznál, ami fölött csak készpénzért szállítanak.

A teljes cikk a Somogyi Hírlap oldalán olvasható.

hirdetés

Könyveink