hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségügyi kínálat

A Népszava tekintette át, hogy mit kínálnak a választáson induló, egy százaléknál nagyobb támogatottságú pártok a választók számára.

Fidesz-KDNP: Bár mindkét párt honlapját alaposan átnézte a Népszava, 2010 óta a párszövetség egyik tagja sem írt új programot. Nincs is semmi meglepő abban, hogy a Fidesz a megindult választási kampányban sem kíván beszélni az egészségügy problémáiról, ez lassan nyolc esztendős hagyomány a pártnál. Akkor még "az egészségügy nem üzlet" jelszóval jutottak hatalomra, nyolc év kormányzás után az elemzők, és a befektetők most arra fogadnak, hogy a párt újabb ciklusa a magánegészségügy még lendületesebb felvirágzását hozná Magyarországon. De program híján ez csak spekuláció. Nyolc éve volt mondanivalójuk a finanszírozás, az alapellátás, a sürgősségi ellátás átalakításáról, a várólista, valamint a gyógyszerköltségek lefaragásáról, az orvosok és az ápolók itthon tartásáról. Ezek viszont többé-kevésbé mind a mai napig megoldandó feladatok maradtak.

MSZP-Párbeszéd: Társadalombiztosítás keretében működő egészségügyi rendszert, a betegeknek egyenlő és gyors hozzáférést az orvosi szolgáltatásokhoz, azonnal elérhető rákterápiákat, az egészségügyben dolgozóknak uniós béreket ígér egyebek mellett az új baloldali választási szövetség. Többlet forrásokkal javítanák a kórházak felszereltségét és küzdenének a kórházi fertőzések ellen. Szakminiszter-jelöltjük: Komáromi Zoltán szerint már az első napon visszaállítanák az egészségügyi minisztérium, az egészségbiztosító, valamint a szakmai ellenőrző hatóság, az ÁNTSZ önállóságát. A betegjogok védelme érdekében független hatóságot hoznának létre. Az első hónapban megkezdenék az egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel az alapellátás és a sürgősségi ellátás átalakításáról. A kormányzás első évében megtörténne a béremelés első, 50 százalékos lépése, a béregyenlőtlenségek kiigazítása.

Jobbik Magyarországért Mozgalom: Többletforrásként 300-400 milliárdot juttatnának az egészségügynek. Céljuk az orvosi ellátás egyenlőtlenségeinek fölszámolása. „Zéró toleranciát” hirdetnek a daganatos betegek ellátásában, azaz megkönnyítenék mind a diagnózishoz, mind a terápiához való hozzáférést. Átalakítanák a gyógyszertámogatást, az új rendszerben több támogatásra számíthatnának a krónikus betegek, illetve a kisgyermekes családok. Új gyógyszerreklám-szabályozással mérsékelnék az indokolatlan tablettafogyasztást. Több ponton - a mentésben, az alapellátásban – igazítanának az ellátórendszer struktúráján. Az egészségügyben dolgozók számára életpályamodellt, s annak részeként átlátható béremelési-rendszert ígérnek. A külföldön dolgozó orvosok, nővérek hazacsábítására ösztöndíjat alapítanának. Az első napon létrehoznák az Egészségügyi Minisztériumot. Az első hónapban már elindulna az alapellátás megerősítését célzó program, amelynek keretében feltöltenék az üres körzeteket, és megdupláznák a háziorvosi finanszírozást.

Demokratikus Koalíció (DK): Háromszintű ellátási csomagot ajánlanak a választóknak, melyben a mindenkinek járó alapcsomagba sorolják a sürgősségi ellátásokat (beleértve a mentést), a járványüggyel összefüggő feladatokat, a csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátásokat, a vérellátást. A járulékfizetők számára (ideértve azokat is, akik után a központi költségvetés fizet) a biztosítási csomag részeként kínálnák az egészségügy mindenkori általános színvonalának megfelelő szolgáltatásokat. A rendszer harmadik eleme lenne a kiegészítő biztosítás. A párt a betegeknek szánt új szlogenje: „Az állam gyógyítson, vagy fizessen!” Ha az állami szolgáltatók nem tudják elfogadható időn belül biztosítani az ellátást, a beteg magánszolgálatótól is kérhetné azt. A számlát ebben az esetben a társadalombiztosítás fizetné. A kizárólag magánorvosi ellátás költségeinek mérséklését adókedvezmény is segítené. Az ágazat dolgozóinak egyszeri másfélszeres, majd öt éven keresztül további évi 15 százalékos béremelést ígérnek. A céljuk, hogy a szektorban a keresetek érjék el az uniós országok átlagát. Többlettámogatással ösztönöznék, hogy valamennyi körzetben legyen háziorvos. Átvállalják a kórházak adósságait, és a gyógyítás valós költségeit fedező finanszírozási rendszert vezetnének be. Kétszeresére növelnék a CT és MRI berendezések számát, és egy hétre csökkentenék a vizsgálatra való várakozás idejét.

Lehet Más a Politika (LMP): Átfogó finanszírozási és ellátási reformra készülnek annak érdekében, hogy javítsanak a hozzáférés egyenlőtlenségein. Azonnali 50 százalékos béremelést, önálló tárcát és egészségbiztosítót, valamint új intézményként Egészségügyi Érdekegyeztető Tanácsot ígérnek. Célul tűzték az ellátórendszer, a betegirányítás átalakítását, a várakozási idők csökkentését, a párhuzamos ellátások megszüntetését. A kórházakat 24 órás szolgálattal működtetnék. Országgyűlési biztos védené a betegek jogait. A gyógyszerekkel kapcsolatos információk elérhetőségét javítanák a betegek számára. A tartós és gyógyíthatatlan betegek ápolását munkaviszonyként ismernék el, és a minimálbérnek megfelelő díjat fizetnének érte. Ez a díj kifizethető lenne az ápoltnak is, aki ezért az összegért maga is megvásárolhatná a piacról ezt a szolgáltatást.

A Momentum Mozgalom, az Együtt, a Magyar Liberális Párt, és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt programja a portálon olvasható.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink