hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségügy a BM-ben: lehet ez egy gondolatfutam

Nem valószínű, hogy az egészségügy a belügyi tárcához kerülne, és így Kásler Miklós egy kisebb EMMI minisztere lenne, írja kormányzati forrásokra hivatkozva az ATV.

Indokolt az egészségügy strukturális átalakítása, a lista Pintér Sándornál van – olvasható az ATV portálján, amely szerint júniusban dőlhet el, milyen változások lesznek. Kásler Miklósnak a hét végéig kell javaslatot tennie a kórházak "központosított közbeszerzéseit kontrolláló központi megrendelő szerv kijelölésére", és a kifizetések ellenőrzésére is. Kormányzati források nem tartják valószínűnek, hogy az egészségügy a belügyi tárcához kerülne, és így az orvos-professzor csak egy kisebb EMMI minisztere lenne.

Arról, hogy az egészségügy valóban átkerülhet-e a Pintér Sándor vezette belügyi tárca irányítása alá, egy kormányközeli forrás úgy fogalmazott: "lehet ez egy gondolatfutam", de a miniszterelnököt nem önmagában a történelmi struktúrák befolyásolják fontos döntéseknél, hanem a hatékonyság és az eredményesség. Az operatív törzs irányításával „az egészségügy is egy katonai rendszer szerint irányított ágazat". A járvány elleni védekezés második szakaszában azt kell megkeresni, hogy a járványügyi válsághelyzetben megszerzett tudást, "logisztikai" tapasztalatot, hogyan lehet rendszerszinten alkalmazni – békeidőben.

Nincsenek automatizmusok, a folyamatot, "a dolgokat kézben kell tartani" a Covid-elleni védekezés második szakaszában is, ez pedig Pintér Sándor feladata az operatív törzs élén. "Nem kell ebbe többet belegondolni" – mondták.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink