2024. április. 16., kedd - Csongor.

Az operatív törzs és a védekezés fennmarad

Gulyás Gergely: Indokolt az egészségügy átalakítása

Az eddigi járványügyi védekezés hatékony volt. Az operatív törzs továbbra is fennmarad, miként az egészégügyben is továbbra is marad a védekezés – mondta el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Szerinte indokolt az egészségügy átalakítása.

Elsősorban EU-s kormányülés volt tegnap, de a járvánnyal is foglalkoztak – mondta el Gulyás Gergely, jelezve, hogy áttekintették az eddigi eredményeket. Mint megállapították, az eddigi védekezés hatékony volt, annak első fázisa sikerrel zárult, a vírus tömeges elterjedését sikerült megakadályozni. A veszélyhelyzet 71. napján 15-tel csökkent az új fertőzöttek száma, a napok többségében már többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegednek, mivel azonban a fővárosban is enyhítettünk a szabályokon, fontos, hogy a védelmi szabályokat továbbra is mindenki tartsa be – kérte a miniszter.

Véleménye szerint hazánk védekezése az EU-ban az egyik legsikeresebb volt, jó döntések születtek, de ez semmit nem jelentett volna, ha az emberek nem tartják be az elrendelt intézkedéseket – mondta Gulyás Gergely.

A készültség második szakasza arról szól, hogy az operatív törzs továbbra is fennmarad, miként az egészégügyben is továbbra is fennmarad a védekezés. Kedden javaslatot nyújtanak be a parlamentnek a rendkívüli jogrend megszüntetéséről, ami azonban elengedhetetlenül szükséges a védekezés fenntartáshoz, azt fenn kell tartani. Kell egy törvény, ami túlnyúl a veszélyhelyzeten és fenntartja azt, amire szükség van a továbbiakban is – fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy a kormány a tranzitzónákat megszünteti, csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani.

Június 16-tól szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok
Június 16-tól szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok az érvényes járványügyi előírások betartásával, jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A vidéki bölcsődék és óvodák a jövő héttől, a budapestiek június 2-tól visszatérnek a rendes működésre, a gyerekeket igazolás nélkül be kell fogadniuk az intézményeknek. Ez azonban csak lehetőség a szülőknek, nem jelenti azt, hogy kötelező bölcsődébe, óvodába járniuk a gyerekeknek.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott: egészségügyi válsághelyzet után mindenképp indokolt az egészségügyi struktúra átalakítása. Az, hogy erős állami egészségügy van, Gulyás szerint mindenképpen pozitívum, ez megőrzendő érdek – mondta, bár hozzátette: látszottak a rendszer hibái és hiányosságai is. Itt a lehetőség arra, hogy a szükséges tapasztalatokat levonjuk, s most tegyük meg azt, amit meglehet.

A Pintér Sándor és az egészségügy kapcsolatára vonatkozó kérdésre elhangzott, ő vezeti az operatív törzset. A kórházparancsnoki rendszer marad, amíg a veszélyhelyzet fennáll. Kásler maradására vonatkozóan azt mondta: sikeres védekezés után a miniszternek köszönetet szoktak mondani, nem pedig támadni őt – mondta Gulyás Gergely.

*

Mint az az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, újabb 43 esetet regisztráltunk egy nap alatt és 473 az eddigi halottak száma – jelezte Müller Cecília országos tisztifőorvos, utalva arra, hogy néhányan közülük korábban nem szenvedtek semmilyen társbetegségben. Ma 1659 aktív fertőzöttet tartunk számon, ebből 45 százalék a budapestiek aránya. Továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma, a készültséget azonban fenn kell tartani – az új fertőzöttek nem csak zárt közösségekből kerülnek a hatóságok látókörébe. A 43 új eset 7 megyéből és Budapestről származik. Budapesten 16 új beteg van, Zalában 10, Komáromban 8, Pest megyében 4. Budapesten 4 beteg az Óhegy utcai, a zalai betegek közül négyen a Külső Kórház utcai szociális otthon lakói.

A járvány miatt két iskolai oltás csúszott a: a kötelező Hepatitis B és az önkéntesen választható HPV ismétlő oltása, amit május 25-től pótolnak.

   

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés