hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Egészségügy: kis gép jött nagy perspektívával

Az Apple 2012. március 7-én jelentette be az iPad táblagépek új generációját, ami több szempontból is jelentősebb ugrás a korábbi verziókhoz képest.

A 2048x1536 pixeles kijelző felbontása a korábbiaknál négyszer részletesebb képet eredményez, amivel szinte ugyanazt minőséget nyújtja, mint az iPhone 4-ben bemutatkozott retina kijelző: a képpontok helyett gyönyörű képet. Az A5-ös processzor frissített változata, az A5X magasabb számítási és grafikus teljesítményt nyújt elődjénél, de fogyasztása mégsem növekedett jelentősen. A WiFi+4G-s változatban az LTE-technológiát is támogató chipset gondoskodik az akár 72 Megabites másodpercenkénti (elméleti) letöltési sebességről – persze csak ha előfizettünk mobilinternetre, és ezt a technológiát a használt mobilhálózat is támogatja. Az LTE-támogatással megnőtt fogyasztást magasabb kapacitású akkumulátorcellák ellensúlyozzák, megtartva az előző generációk során elérhető 10 órás használati időt Wi-Fi, és 9 órát mobilinternet esetén. Hátoldali, 5 Megapixeles iSight kamerája már 1080p-s videók rögzítésére is alkalmas képstabilizálással, fotózáskor pedig arcfelismeréssel; előoldali kamerája pedig VGA minőségű FaceTime hívásokat tesz lehetővé.

Az új készüléket Amerika, Kanada, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Svájc, Japán, Hong Kong, Szingapúr és Ausztrália területére már március 16-óta szállítják, míg Magyarországon március 23-áig kellett várnunk, hogy kézbe vehessük.

Számítógép vagy iPad? Ez a kérdés elsősorban a felhasználás mibenlététől függ. Sok feladat esetén kiválthatja az iPad a számítógépeket, de több olyan terület is van, ahol jelenleg nem alkalmazható. Értelemszerűen a speciális rendszereket, így például egy MRI-t nem lehet direktben az iPad-hez csatlakoztatni, de valójában nem is lenne értelme, hiszen az iPad nem arra való.

2012 új iPad-jaAz iPad mellett szól még, hogy jóval könnyebb, mint egy laptop, és az egész műszakot is végig tudja dolgozni velünk, hiszen akkumulátora a legújabb generációban is 10 óra folyamatos használatot bír, akárcsak az első két változat esetén. Ez egy laptop esetén nem működik. Hordozhatóságának köszönhetően megfelelő háttérrendszerrel megkönnyítheti az egészségügyi személyzet munkáját azzal, hogy a vizit eredményei azonnal felvihetők a központi rendszerbe, és így nem szükséges azt később a lázlapokról (esetleg mások kézírását fejtegetve) adminisztrálni.

Az adminisztráció gyorsabbá válásával az adatok naprakészebbek lesznek, és kevesebb lesz a félreértések esélye. Intézményvezetési szempontból pedig az is előny, hogy hosszú távon a papírköltség is jelentősen csökken, noha a kezdeti befektetés az eszköz árfekvése miatt magas lesz. Viszont minél több iPad van az adott intézményen belül, a hatékonyság is ennek arányában növekszik.

Ehhez persze megfelelő háttérrendszer szükséges, ami lehetővé teszi az orvos számára, hogy egy felületen lássa a beteg adatait, elérhesse az eredményeit, a friss diagnózisokat a különféle képalkotó eszközökről (például Rtg, MRI, CT), vagy beutalót és receptet állíthasson ki úgy, hogy ne kelljen várnia, míg a másik osztályról megérkeznek a szükséges adatok. Mindezeket az adatokat pedig a páciensnek is könnyedén meg lehet mutatni, így például a műtét után lábadozó beteg ágyánál behívhatjuk a műtét előtti, majd az azt követő állapot képét, és így könnyebben elmagyarázhatjuk, mi is történt pontosan, és erre miért volt szükség.

Egy ilyen hordozható eszköz segítségével még a szakirodalom és a lexikonok is mindig kéznél lehetnek, ami egy diagnózis felállításakor elég hasznos lehet, pláne ha kereshetünk az egyes tünetek kiválasztásával is.

Fontos tényező még az is, hogy az Apple szintén komoly érdeklődést mutat az eszközeinek egészségügyben történő felhasználását illetően. Az iPad 2 bejelentésekor egy rövid összeállítást is bemutattak, hogy a korábbi egy év során mely területeken és hogyan kezdtek elterjedni az iPad-ek, kezdve az osztálytermektől egészen a különféle értékesítéssel foglalkozó cégekig. Itt külön szó esett az egészségügyi lehetőségekről, olyan snittekkel, amikor az orvos egy EKG eredményét mutatja a páciensnek, egy másik esetben a műtét előtt annak menetét vázolta a sebész, egy harmadikban pedig a röntgen eredményét beszélték meg az ágy mellett, belenagyítva a kérdéses terület képébe. Tehát az egészségügyi felhasználásban nagy potenciált látnak a nagy cégek, így egyre közelebb kerül a megvalósítás a mindennapokhoz.

Természetesen lehetnek hátrányai is, ami egyes területeken megnehezíti a felhasználást, és lesznek olyan feladatok, amikre egy számítógép továbbra is alkalmasabb marad. De kiegészítésnek megfontolandó egy iPad a hordozhatósága és funkcionalitásbeli bővíthetősége miatt.

Az egészségügyben sok területen a legfontosabb a sterilitás, így egy ilyen készüléknek ideális esetben vízállónak, és könnyen fertőtleníthetőnek kell lennie. Az iPad nem ilyen. Az érintőfelület ugyan egy speciális, eléggé ellenálló üvegből van, de ettől függetlenül mégiscsak törékeny. Egy tok megfelelő védelmet tud nyújtani számára, ám a fertőtleníthetőség itt is fontos szempont: ebben az Otterbox iPad-re való tokjai lehetnek a segítségünkre. Gumikesztyűben való használata viszont igencsak körülményes. És noha kibír egy egész műszakot, ha tovább kell adni a következő orvosnak, ő már jócskán lemerülve kapja meg, ráadásul valamikor tölteni is kell.

Felmerül még az adatbiztonság kérdése is, hiszen egy ottfelejtett iPad sokkal könnyebben felkapható, mint egy laptop – főleg ha ez utóbbi az orvos szobájában, vagy más, korlátozott hozzáférésű helyen található. Erre megoldást jelenthet, ha az adatokat nem magán az iPad-en, hanem egy jelszóval védett, központi szerveren tárolja az intézmény, és az iPad használatához biztonsági kódot is be kell írni.

Mindezektől függetlenül a hordozható eszközök a jövőben egyre nagyobb szerephez juthatnak, ami segítheti mind a dolgozókat, mind a betegek tájékozottságát.

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink