hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

 

Tudomány

Egészséges fiataloknak az ecstasy a legveszélyesebb diszkódrog

Az ecstasy gyakrabban okozza fiatal, egészséges emberek halálát, mint a többi stimuláns diszkódrog, például a speed vagy a kristályos met.
Az 1997 és 2007 között Nagy-Britanniában bekövetkezett, stimulánsok okozta haláleseteket vizsgálva azt mutatták ki, hogy az ecstasy bevétele után meghalt személyek fiatalabbak és egészségesebbek voltak, mint azok, akik amfetamin használat után haltak meg.
 
Fabrizio Schifano, a Hertfordshire-i Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője szerint eredményeik aggasztóak, mert arra utalnak, hogy a fiatalok különösen érzékenyek lehetnek az ecstasy-ra, és éppen ez a korcsoport használja leginkább. Ezt súlyos közegészségügyi problémának tartja.
 
Dr. Schifano két nagy nagy-britanniai adatbázis adatait használta fel. Ezek alapján a vizsgált 11 év alatt 832 személy halt meg amfetamin vagy metilamfetamin (például speed vagy kristályos met) használata miatt, és 605 haláleset az ecstasy-val volt kapcsolatban.
 
A Neuropsychobiology-ban megjelent közlemény és a Reuters híre szerint az ecstasy fogyasztása után meghalt személyek tipikusan fiatalok és egészségesek voltak, és a fellelhető adatok szerint nem voltak rendszeres drogfogyasztók.
 
Úgy tűnik, hogy a 16–24 év közötti fiatalok esetében a nagy mennyiségű ecstasy fogyasztás extrém következményekkel járhat, bár ennek az oka nem ismert.
 
Az ecstasy és az amfetaminok nagyon hasonlítanak egymáshoz, ugyannannak a gyógyszercsoportnak a tagjai. Ennek ellenére az ecstasy toxicitása jóval nagyobb, mint az amfetaminoké – mondta dr. Schifano. Elképzelhetőnek tartja, hogy ennek oka az, hogy az érintett korosztályban az agy még fejlődésben van.
 
Nagy-Britanniában ma az ecstasy-t hivatalosan a legveszélyesebb szerek közé sorolják, abba a csoportba, amelybe a heroint és a kokaint is.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink