hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Egérkísérletekben túlélték...

Meglepő eredményre jutottak amerikai kutatók kísérleteikben, amelyekben embriókból származó idegsejteket ültettek be újszülött egerek agyába: a neuronok nagyobb mennyiségben is túlélték a beavatkozást. Ez reményt adhat arra, hogy idegsejtek átültetésével kezelhető lesz a jövőben az Alzheimer-kór, az epilepszia, a Parkinson-kór és a Huntington-kór..

A Nature tudományos magazinban ismertetett kísérletben a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i tagintézményének (UCSF) kutatói az idegsejtek egy bizonyos típusával dolgoztak, az úgynevezett GABAerg interneuronokkal, amelyek több idegrendszeri zavar kialakulásában játszanak szerepet. Kiderült, hogy ezeket a sejteket jelentős számban hozzá lehet adni az agyhoz, ráadásul úgy élik túl az átültetést, hogy közben nem befolyásolják az eredetileg ott lévő idegsejteket.

Meglepetésnek azért számított az idegsejtek túlélése, mert az eddig érvényesnek tekintett elmélet szerint e sejtekre vonatkozóan az agy kapacitása korlátozott, versengeniük kell a rendelkezésre álló helyekért. Azok, amelyek nem találnak maguknak megfelelő helyet, rövid időn belül elpusztulnak.

A kutatók arra számítottak, hogy hiába emelik az átültetett idegsejtek számát, azok csak meghatározott mennyiségben élik túl a transzplantációt. Ezzel szemben tanulmányukban azt tapasztalták, hogy az átültetett neuronok számát jelentősen megemelve is körülbelül ugyanolyan arányú maradt e sejtek túlélése.

Mindez reményt nyújt arra, hogy terápiás célokra is használhatják a jövőben, mert "jelentős számban lehet hozzáadni az agykéreghez" – idézte a tanulmányt a Science Daily című ismeretterjesztő portál.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink