hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Éger István intézkedést kérve fordult a MOK-hoz

Egyszerű kamarai tagként fordult intézkedést kérve a Magyar Orvosi Kamarához a szervezet korábbi elnöke, Éger István, írja a Weborvos.

Aláírta az új jogviszonyról szóló szerződést. Nem érezte kényszernek?

Nem. Sőt, alapvetően helyesnek tartom, hogy az új törvény rendezni kívánja a korábbi teljesen kusza viszonyokat. (...)

A törvény minden pontjával egyetért?

Nem, én is találtam benne hibákat. Felfedeztem egy szerintem nem elhanyagolható problémát, amelyre felhívtam az orvosi szakszervezet és a MOK figyelmét is.

Pontosan mi ez?  

Az orvosok szabadsága. Ugyanis az új jogviszonyban napokkal, sőt akár egy héttel is kevesebb jár az orvoskarnak. Már a frissen végzettek is egy nappal kevesebb – 21 helyett 20 nap – szabadsággal számolhatnak, holott hazánkban hosszú évtizedek óta minden diplomást megillet a 21 nap kezdő alapszabadság. A fiatal orvosok csak 15 év után kapják ezt meg, ráadásul a pótszabadság mértékét is, a korábbiaktól eltérően korlátozzák: 45 éves kor felett nem növekedhet. Ez azt jelenti, hogy optimális esetben sem lehet egy orvos szabadsága több 31 napnál, holott eddig az akár 36-37 napot is elérhetett. Összegezve tehát, a 45 évnél idősebb orvoskar életkor szerint 1-6 nap szabadság veszteséget kénytelen elkönyvelni. Hangsúlyozom, ez a szabály nem vonatkozik az egészségügyi szakdolgozókra, ők a régi rend szerint mehetnek szabadságra. Vagyis az új szabályozás negatívan diszkriminál.

Gondolja, hogy ebben az ügyben tud tenni valamit a MOK?

Szerintem tudna. A döntéshozók számtalanszor nyilatkoztak arról, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony vállalása esetén, a munkavállalót semmilyen sérelem, veszteség, szerzett jogainak csorbítása nem érheti. Ha a kamara kellő határozottsággal emlékeztetné erre a jogalkotókat, talán módosítanák a jogszabályt.

A teljes interjút a Weborvos közli.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink