hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Éger István: Tovább kell erősíteni a professzionalizmust!

Szemben a kritikus véleményekkel, Éger István elnök tovább professzionalizálná az orvosi kamara országos vezetőségét, és a tisztségviselők mainál jobb bevonása mellett a központi apparátus létszámát is növelné. Bár a minisztérium a MOK elnökének meglátása szerint jelentősen akadályozni igyekszik a köztestület munkáját, szerinte semmi okuk arra, hogy a szombati küldöttközgyűlésen elhalasszák a tisztújítást.

– Nyolc és fél év munkával a hátam mögött vajon mi olyan vadítóan újat mondhatnék, amely hitelesebb lenne, mint az elnökségben eltöltött idő? – kérdez vissza Éger István, a Magyar Orvosi Kamara hivatalban lévő elnöke, amikor a MedicalOnline arról kérdezi, mit tervez, mit változtat, ha újraválasztják. Mint fogalmaz: rendkívül nehéz, kiégett, kiürült környezetben, súlyos társadalmi közbizalomvesztés közepette kell megtalálni az immár teljes körű tagsággal bíró köztestület lehető leghelyesebb útját – a jelenlegi gazdasági helyzetben. Mint mondja, ennek érdekében az eddigi következetességgel képviseli továbbra is kollégái és rajtuk keresztül a beteg emberek érdekét.

eger_istvan

Éger István reméli, ma már senki számára nem kérdés, milyen politikai irányultságú. Azaz, hogy a hivatásrendi köztestület pártpolitikailag semleges; egyedül az orvos és a beteg oldalán áll, és egyetlen politikai kurzusra sincs tekintettel. Az orvosi kamara szerkezetét négy évvel ezelőtt megújították, és az idő igazolta, hogy ez a szerkezet jó – vallja az elnök, aki a szervezet működésének mikéntjével azonban elégedetlen. Fokozni szeretné ezért a tagság aktivitását, s bővíteni mindazokat "a tagközeli szolgáltatásokat", amelyekre a költségvetés által biztosított fejkvóta eddig is lehetőséget nyújtott volna mintegy 100 milliós nagyságrendben, ám a szervezetek "megközelítőleg sem használták ki a lehetőségeket."

– Szemben a kritikai hangokkal, határozottan állítom, hogy a Magyar Orvosi Kamara szervezetét tovább kell professzionalizálni – mondja Éger István. Annyi ugyanis a teljes felelősséget és egyben jogkört igénylő feladat, hogy ezt a munkát csak főállásban, ám a tisztségviselők mainál jobb bevonása mellett lehet hatékonyan ellátni.

Az elnök példaként Ausztriát hozza fel, ahol mintegy 20 százalékkal kevesebb a lakos és az orvos egyaránt. Bár – szemben a hazai gyakorlattal – a tartományi kamarák ott teljes jogi önállósággal bírnak, az országos szintet jelentő szövetségi kamarának Bécsben 100 fős apparátusa van. A magyar kamarai apparátusban jelenleg 18-an főállású alkalmazottak, s ezt a számot a jelenleginél hatékonyabb fellépés érdekében, Éger István szerint bővíteni kell.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink