hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elindult az Egy csepp figyelem Alapítvány nyári szűrőprogramja

ECSET: Sztárokkal az egészségért

Idén ötödik alkalommal indít országos ingyenes szűrőkampányt az Egy csepp figyelem Alapítvány.

Indul az ország egészség tesztje, az Egy CSEpp Teszt – jelentette be Erős Antónia az Egy csepp figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján. Az RTL híradósa által létrehozott alapítvány május 14-étől szeptember végéig minden megyeszékhelyen tart ingyenes szűréseket.

Mi az az ECSET?

Az Alapítvány szakemberei az ország összes megyeszékhelyén biztosítanak ingyenes szűréseket, amelyeken bárki ingyenesen megméretheti vércukorszintjét, vérnyomását, koleszterinszintjét, vagy akár testösszetétel monitorozáson, melanóma szűrésen, lépésszámláló-, vagy bőrtípus tanácsadáson is részt vehet. Az Alapítvány célja a rendezvénysorozattal az, hogy az ország nagyvárosaiban egyrészt ingyenes szűrési lehetőségek legyenek, másrészt minél több ember kapjon felvilágosítást a különböző krónikus betegségek kezelésével, megelőzésével kapcsolatban (cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, bőrrák, elhízás).

Az ECSET állomásain a szakemberek felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, a rendszeres és ellenőrzött testmozgásra, és segítenek a különböző betegségek kockázatának felmérésében (Findrisc-diabétesz teszt, kardiovaszkuláris rizikó-teszt, testösszetétel monitor, anyajegy vizsgálat). Az Alapítványnak az is a célja, hogy a szűrés után a megfelelő szakorvoshoz illetve háziorvoshoz eljussanak azok, akiknek az értékei eltérnek a kívánatostól, ezért a helyszínen minden esetben részletesen tájékoztatják azokat, akiknek bármely egészségi értékük eltér a normálistól, és szakemberhez irányítják őket. Külön figyelmet fordítanak azokra, akik már érintettek az említett betegségekben.

Az Alapítvány munkatársai táplálkozási, testmozgással kapcsolatos tanácsokat is adnak, és megmutatnak, kipróbáltatnak olyan eszközöket a résztvevőkkel, amelyek az egészséges életmódot szolgálják (önellenőrzést segítő otthoni vérnyomás-, vércukor, koleszterinmérők, lépésszámlálók, stb…). Azok, akik ellátogatnak az Egy CSEpp Teszt eseményeire, nem csak az egészségükért tesznek, hanem segíthetik városukat a „Legegészségesebb város” cím megszerzésében is.

A versenyben sztárok segítik a városokat. Minden megyeszékhelyet „sztár képviselők” is meglátogatnak, akik részt vesznek a szűréseken, ezzel buzdítva saját megyéjük lakóit.

Többek között elfogadta a felkérést Barabás Éva, Détár Enikő, Erdélyi Mónika, Gombos Edina, István Dániel, Jakupcsek Gabriella, Katus Attila, Ördög Nóra, Pataki Zita, Rékasi Károly, Szellő István, Szily Nóra, Vujity Tvrtko és Véber István.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány

2005 óta segíti a gyógyszerészi gondozás megvalósítását Magyarországon. Ennek jegyében együttműködési megállapodást írt alá az Alapítvány, a Debreceni Egyetem és a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége. A gyakorlat, az oktatás és a menedzsment találkozása ez, amelynek célja a gyógyítás hatékonyságának növelése.

A háziorvosok átlagéletkora egyre magasabb, sok helyen nincs is háziorvos, ezért egyre nagyobb szerep jut a gyógyszerészeknek. Ehhez tartozik a gyógyszeres terápia menedzselése, valamint a testsúly-, vérnyomás-, vércukorszint-, kolteszterin- és triglicerid mérés a gyógyszertárakban, amelyek előkészítik az orvos gyógyító munkáját. Ebben a folyamatban az Egy csepp figyelem Alapítvány továbbra is szerepet vállal, és segíti, hogy minél több narancssárga felkiáltójeles patika legyen az országban, ahol ezek a mérések is elvégezhetők.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés