hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Ébresztés kómából elektromágnessel

Dr. Theresa Papé, a chicagói Veterans Affairs Department munkatársa a göttingai egyetem konferenciáján arról számolt be, hogy egy kómába esett fiatalember koponyáját elektromágneses kezelésnek vetették alá. 15 kezelés után javulás mutatkozott. Ha nem is tért eszméletére, de ingerekre reagál, szavakat felismer, utasításokat teljesít.

A Neurology című szaklapban egy másik, az agyi sejteket befolyásoló elektromos kezelésről esik szó. Alberto Priori és munkatársai a Milánói Egyetem Idegkutató Intézetében tíz Alzheimer-kóros beteget a fejre helyezett elektródák segítségével 1-2 milli-amper erősségű, egyenáramú impulzusokkal kezeltek. A betegségre jellemző, hogy az agyi aktivitáscsökkenés miatt zavart szenved a szavak és vizuális ingerek felismerése. Erre a területre irányították az elektromos ingerlést. Az eredmény: a szavak felismerő készsége jelentős mértékben javult, ugyanakkor a vizuális ingerek feldolgozásában nem mutatkozott hatás.

Johs Villa esetében a kezelés elektromágneses tér alkalmazásával történt, éspedig olyan készülékkel, amit korábban Parkinson-kórban, migrénben vagy depresszióban már eredményesen használtak. Az ingerlés során kívülről, elektromágneses tekerccsel az agykéreg jobb oldali homloklebenyét vették célba. Ha az itteni sejtek aktivitása fokozódik, ez egyszersmind impulzusokat jelent a létfontosságú agytörzs felé. 15 kezelés után látványos változás következett be. Az addig reakcióra képtelen férfi a beszélő felé fordította a fejét, ránézett, engedelmeskedett különféle utasításoknak, továbbá bizonyos szavakat is - bár elkent beszéddel - kimondott. További 15 kezelés után a stimulációt befejezték, de az állapot nem romlott.

A beteg már önállóan kapcsolatot létesít a környezetével. John Whyte, a philadelphiai Moss Rehabilitációs Kutatóintézet orvosa a Villa állapotában bekövetkezett változást nem kétli, de hogy az az elektromágneses stimuláció jótékony hatásának volna köszönhető, kétségbe vonja. Ilyen változás spontán is létrejön, lassú javulás jellemző, és a betegek egy része fokozatosan a minimális tudat szintjére kerül. Semmi sem igazolja az elektromos kezelés valódi hasznát. Steven Laureys a liegi Kómakutató Intézetből mégis hangsúlyozza, ez volt a világon az első kísérlet kómás betegen alkalmazott elektromágneses kezeléssel. Johs Villa édesanyja, aki fiát otthon gondozza, ugyancsak egyértelmű javulást lát, elsősorban a beteg emocionális reakcióiban. A korábbi teljes némaság és hangulati depresszió elmúlt.
Azt maga Theresa Pape sem állítja, hogy egyetlen eset bizonyító erejű, és további próbákat vett tervbe. Máris kezel egy újabb beteget.

Forrás: Világgazdaság

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink