hirdetés
2024. november. 22., péntek - Cecília.

Vigyázat, szennyezett!

Shigatoxin termelő E. coli baktériummal szennyezett alapanyagból állítottak elő többféle bio árpafű étrend-kiegészítő terméket Németországban, közli a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A RASFF rendszerben érkezett riasztás szerint a 140 g-os „BIO Gerstengras Pulver” nevű bio árpafű porból Magyarországra is szállítottak.

A termék azonosító adatai:

  • Termék megnevezése: BIO Gerstengras Pulver 140 g
  • Tételazonosító/lot number: 33 PGB 150804
  • Minőség-megőrzési idő: 06/2017

A NÉBIH arra kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosítóval ellátott terméket ne fogyasszák el, mert egészségügyi problémát okozhat.

Az E. coli fertőzésről

A shigatoxin termelő Escherichia coli (röviden E. coli) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

További információk a NÉBIH honlapján

Könyveink