2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Drogozásra kijelölt hely

Jelentősen csökkent a halálos túladagolások száma Vancouverben, Észak-Amerika egyetlen olyan városában, ahol egy erre kijelölt helyen lehetővé tették illegális kábítószerek befecskendezését a függőknek - állapították meg egy hétfőn megjelent tanulmány szerzői a The Lancet című orvosi folyóiratban.

Véleményük szerint ez mintául szolgálhat más városok számára is.

A kanadai legfelsőbb bíróságon folytatódik hamarosan az a per, amelyben a szövetségi kormány kezdeményezte a Vancouverben található Insite elnevezésű hely bezárását annak ellenére, hogy a helyi egészségügyi hatóságok és a rendőrség is kérte annak további nyitva tartását.

A heroin- és kokainfüggők a kijelölt helyen tiszta fecskendőt kapnak, amellyel saját kábítószerüket nővér felügyelete mellett fecskendezhetik be maguknak egy szobában, ahol addig maradhatnak, amíg tart a szer hatása. A most közzétett tanulmány szerint a kezdeményezés bevezetése után 35 százalékkal csökkent a túladagolás miatti halálozás a városnak ezen a területén.

Az európai minta alapján megszervezett Insite programot Brit Columbia tartomány támogatja, és működéséhez szüksége van a kanadai drogtörvények alóli felmentésre.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink